Hjortstek i rödvinsmarinad

Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Du behöver stora fryspåsar och steksnöre.

8 portioner hjortstek med rödvinsmarinad

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg hjortstek
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 3,5 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 1 morot, skivad
  • 70 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 10 cm purjolök, skivad
  • 0,5 dl majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 2 klyftade gula lökar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • Sås: 8 dl silad marinad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • Potatisgratäng: 2 kilo potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg hjortsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt hjortsteken marinera från några timmar (förslagsvis 5 timmar) upp till 3 dagar. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på grill och 250 grader. Lyft upp hjortsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke).
  4. Salta och peppra hjortsteken runt om.
  5. Bind gärna upp den med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  6. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden) och lägg med lök och vitlök i en ugnssäker form med höga kanter.
  7. Lägg steken ovanpå. Stek hjortsteken i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  8. Sänk värmen ugnen till 125 grader och tillsätt den avsilade marinaden. Stick in en köttermometer i mitten av hjortsteken och stek ytterligare 2-2 1/2 timme tills köttets innertemperatur är 70 grader för mediumstekt och 77 grader för genomstekt kött.
  9. Ös hjortsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.
  10. Ta ut hjortsteken och låt det vila i 30 minuter.
  11. Planera tillbehör som potatisgratäng, gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  12. Sila av skyn från ugnspannan i en står såskastrull.
  13. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.
  14. Servera hjortsteken i skivor med den redda stekskyn och tillbehör.
  15. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen så att det precis täcker potatisen.
  16. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 1 timmer tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med lite folie mot slutet om ovansidan börjar brännas.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer