Hjortstek i rödvinsmarinad

Hjortstek som marinerats i rödvin och ugnsstekts med lök. Servera som här med potatisgratäng eller annat valfritt tillbehör.
Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gele passar till.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Hjortstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Hjortstek kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Du kan halvera receptet om du ex. delar hjortsteken i en mindre bit.
Du behöver stora fryspåsar och steksnöre.

8 portioner hjortstek med rödvinsmarinad

  • Förberedelse: 5 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg hjortstek
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 3,5 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 1 morot, skivad
  • 70 gram, en bit rotselleri, tärnad
  • 10 cm purjolök, skivad
  • 0,5 dl majsolja
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 dl japansk ljus soja
  • 2 klyftade gula lökar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • Sås: 8 dl silad marinad
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • Potatisgratäng: 2 kilo potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg hjortsteken i dubbla 3-liters fryspåsar.
  2. Blanda samman marinaden och häll över viltsteken. Låt hjortsteken marinera från några timmar (förslagsvis 5 timmar) upp till 3 dagar. Vänd då och då.
  3. Sätt ugnen på grill och 250 grader. Lyft upp hjortsteken ur marinaden (spara marinaden - sila över i en bunke).
  4. Salta och peppra hjortsteken runt om.
  5. Bind gärna upp den med lite steksnöre förslagsvis 1 gång på längden och 2 gånger på tvären.
  6. Hacka, skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Tag grönsakerna från marinaden (spara marinaden) och lägg med lök och vitlök i en ugnssäker form med höga kanter.
  7. Lägg steken ovanpå. Stek hjortsteken i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  8. Sänk värmen ugnen till 125 grader och tillsätt den avsilade marinaden. Stick in en köttermometer i mitten av hjortsteken och stek ytterligare 2-2 1/2 timme tills köttets innertemperatur är 70 grader för mediumstekt och 77 grader för genomstekt kött.
  9. Ös hjortsteken med marinaden med jämna mellanrum, ca 2 gånger.
  10. Ta ut hjortsteken och låt det vila i 30 minuter.
  11. Planera tillbehör som potatisgratäng, gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål.
  12. Sila av skyn från ugnspannan i en står såskastrull.
  13. Koka upp den och red av med maizena utrörd några dl kall marinad. Koka ihop och smaka av såsen med salt, lite socker och vitpeppar samt ev. lite soja.
  14. Servera hjortsteken i skivor med den redda stekskyn och tillbehör.
  15. POTATISGRATÄNG: Skala och skiva potatisen samt lägg den i en smörjd ugnsform, blanda med pressad vitlök och salt. Platta till. Koka upp mjölk och grädde och häll över potatisen så att det precis täcker potatisen.
  16. Grädda potatisgratängen under hjortsteken i ca 1 timmer tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med lite folie mot slutet om ovansidan börjar brännas.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer