Citronsaft

God hemgjord citronsaft eller citrondricka på färska citroner, socker och citronsyra. Blir koncentrerad saft som sedan späs med vatten till servering.

1,6 liter koncentrerad citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 650 gram citroner, 4-5 stycken, ekologiska
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Skölj och borsta citronerna.
  2. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål. Ta med saft. Kärnor kan vara kvar.
  3. Koka upp vattnet med socker och citronsyra i en stor kastrull.
  4. Tillsätt citronerna till sockerlagen, rör om samt ta av från värmen och låt svalna helt.
  5. Sätt över lock samt ställ in citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak.
  6. Sila saften från citronen. Jag tog ett durkslag med silduk. Det funkar även med en saftsil eller liknande.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Tips är att använda en tratt. Man kan även ha saften i plastburkar i frysen. Skeda då upp fryst saft så mycket du behöver åt gången.
  8. Späd saften med 3-6 delar vatten eller efter smak till önskad styrka. Godast kall - servera med is eller blanda i kanna och ställ i kylen att kallna.
Till saften behöver du citronsyra, tratt, saftflaskor, vatten, socker, en silduk, durkslag, kastrull och citroner.
Till saften behöver du citronsyra, tratt, saftflaskor, vatten, socker, en silduk, durkslag, kastrull och citroner.
Skölj, klyfta och hacka citronerna.
Skölj, klyfta och hacka citronerna.
Koka upp vatten, socker och citronsyra och lägg sedan ner hackad citron. Ta av från värmen och låt svalna.
Koka upp vatten, socker och citronsyra och lägg sedan ner hackad citron. Ta av från värmen och låt svalna.
Låt citronen ligga i sockerlagen över natten med lock i kylen.
Låt citronen ligga i sockerlagen över natten med lock i kylen.
Sila av saften från citronbitarna i ett durkslag med silduk eller saftsil. Skalen kan du spara till marmelad.
Sila av saften från citronbitarna i ett durkslag med silduk eller saftsil. Skalen kan du spara till marmelad.
Fördela saften i rena saftflaskor eller plastburkar att frysa in.
Fördela saften i rena saftflaskor eller plastburkar att frysa in.
Den koncentrerade saften späds med vatten - förslagsvis 3-6 gånger till önskad styrka. Gott med is eller kyl i kanna i kylen.
Den koncentrerade saften späds med vatten - förslagsvis 3-6 gånger till önskad styrka. Gott med is eller kyl i kanna i kylen.

Serveringsförslag

  • Saften späds med vatten till önskad styrka vid servering - förslagsvis 3-6 gånger. Spär du ut saften mycket så kan det kallas citrondricka.
  • Godast kall med isbitar eller kyl blandad saft i en kanna i kylen.
  • Saften kan också användas som citronsockerlag till drinkar och cocktails som Casino, Tom Collins eller ersätta Limoncellon med citronsaft i en Limoncello Spritz toppad med mousserande vin.

Hållbarhet

  • Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen.
  • Vill du ha en extra hållbar saft kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat.
  • Saften kan också frysas och sedan skrapas ur direkt i kanna eller glas efter behov - då får du is och saft i ett.

Tips

Av resterna - skalen - på citronerna kan du koka citronmarmelad. Skalen kan du frysas in om du vill göra marmelad vid senare tillfälle.

Läskande citronsaft serverad iskall med isbitar.
Läskande citronsaft serverad iskall med isbitar.

E-mail
Medel: 3.8 (81 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-30

Tillbehör och liknande: