Citronsaft
God hemgjord citronsaft eller citrondricka på färska citroner, socker och citronsyra. Blir koncentrerad saft som sedan späs med vatten till servering.
Tillagning
- Skölj och borsta citronerna.
- Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål. Ta med saft. Kärnor kan vara kvar.
- Koka upp vattnet med socker och citronsyra i en stor kastrull.
- Tillsätt citronerna till sockerlagen, rör om samt ta av från värmen och låt svalna helt.
- Sätt över lock samt ställ in citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak.
- Sila saften från citronen. Jag tog ett durkslag med silduk. Det funkar även med en saftsil eller liknande.
- Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Tips är att använda en tratt. Man kan även ha saften i plastburkar i frysen. Skeda då upp fryst saft så mycket du behöver åt gången.
- Späd saften med 3-6 delar vatten eller efter smak till önskad styrka. Godast kall - servera med is eller blanda i kanna och ställ i kylen att kallna.
Serveringsförslag
- Saften späds med vatten till önskad styrka vid servering - förslagsvis 3-6 gånger. Spär du ut saften mycket så kan det kallas citrondricka.
- Godast kall med isbitar eller kyl blandad saft i en kanna i kylen.
- Saften kan också användas som citronsockerlag till drinkar och cocktails som Casino, Tom Collins eller ersätta Limoncellon med citronsaft i en Limoncello Spritz toppad med mousserande vin.
Hållbarhet
- Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen.
- Vill du ha en extra hållbar saft kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat.
- Saften kan också frysas och sedan skrapas ur direkt i kanna eller glas efter behov - då får du is och saft i ett.
Tips
Av resterna - skalen - på citronerna kan du koka citronmarmelad. Skalen kan du frysas in om du vill göra marmelad vid senare tillfälle.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal