Citrondricka eller citronsaft

Introduktion och förberedelse

God hemgjord dricka eller saft med citron. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Kyl saften när den är utblandad eller servera med is i.

Av resterna - skalen - på citronerna kan du koka citronmarmelad. Skalen kan du frysas in om du vill göra marmelad vid senare tillfälle.

ca 2 liter citrondricka eller citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 3 citroner (helst obesprutade kravmärkta)
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med socker och citronsyra i en stor kastrull.
  2. Skölj och borsta citronerna. Speciellt om de ej är besprutade vanliga citroner.
  3. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
  4. Tillsätt citronerna till sockerlagen, ta av från värmen och låt svalna.
  5. Ställ in citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak.
  6. Sila citronsaften.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Saften kan också frysas och sedan skrapas ur efter behov.
  8. Späd citrondrickan eller citronsaften med ca 4-5 delar vatten eller efter smak och servera gärna kall.
E-mail
Medel: 4 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.