Citrondricka eller citronsaft
Introduktion och förberedelse
God hemgjord dricka eller saft med citron. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Kyl saften när den är utblandad eller servera med is i.
Av resterna - skalen - på citronerna kan du koka citronmarmelad. Skalen kan du frysas in om du vill göra marmelad vid senare tillfälle.
Tillagning
- Koka upp vattnet med socker och citronsyra i en stor kastrull.
- Skölj och borsta citronerna. Speciellt om de ej är besprutade vanliga citroner.
- Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
- Tillsätt citronerna till sockerlagen, ta av från värmen och låt svalna.
- Ställ in citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak.
- Sila citronsaften.
- Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Saften kan också frysas och sedan skrapas ur efter behov.
- Späd citrondrickan eller citronsaften med ca 4-5 delar vatten eller efter smak och servera gärna kall.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal