Citrondricka eller citronsaft

God hemgjord dricka eller saft med citron. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Kyl saften när den är utblandad eller servera med is i.

Av resterna - skalen - på citronerna kan du koka citronmarmelad. Skalen kan du frysas in om du vill göra marmelad vid senare tillfälle.

ca 2 liter citrondricka eller citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 3 citroner (helst obesprutade kravmärkta)
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med socker och citronsyra i en stor kastrull.
  2. Skölj och borsta citronerna. Speciellt om de ej är besprutade vanliga citroner.
  3. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
  4. Tillsätt citronerna till sockerlagen, ta av från värmen och låt svalna.
  5. Ställ in citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak.
  6. Sila citronsaften.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Saften kan också frysas och sedan skrapas ur efter behov.
  8. Späd citrondrickan eller citronsaften med ca 4-5 delar vatten eller efter smak och servera gärna kall.
E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept