Citronlikör

Introduktion och förberedelse

Gör din egen citronlikör likt en Limoncello med citronskal, socker, sprit och lite vanilj.

Räkna med att citronlikören ska stå och få smak i tre veckor.

Serveringsförslag

  • Likören kan serveras kyld som shot.
  • Som aperitif innan eller digestif efter maten On The Rocks med is.
  • Blanda till bål med mousserande prosecco och tonic, is och citronskivor.
  • Användas i drinkar eller cocktails - som denna Limoncello Tonic, blanda med cava eller prosecco till Limoncello Spritzer.
  • Passar också att servera till kaffe, espresso, fika eller desserter lätt kyld i likörglas.
  • Gott är även att smaksätta bakverk och desserter med likören som denna panna cotta eller skeda över en sorbet - som speciellt jordgubbssorbet - eller vaniljglass.

70 cl citronlikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 21 dagar
  • Klart på: 21 dagar 30 min

Ingredienser

  • 400 gram florsocker eller strösocker
  • 50 cl okryddat brännvin som vodka
  • 3 citroner, ekologiska
  • 2 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
  2. Skölj citronerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor.
  3. Häll upp spriten till citronlikören i en flaska.
  4. Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och citronskalen.
  5. Sätt på kork eller skruvkorken igen.
  6. Ställ flaskan mörkt och svalt - förslagsvis i garderoben eller något köksskåp - i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
  7. Sila upp citronlikören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är citronlikören klar.
E-mail
Medel: 3.4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-19