Citronlikör

Gör din egen citronlikör med citronskal, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord citronlikör. Likören kan serveras som shot och digestif till kaffe, on the rocks med is, till bål eller användas i drinkar eller cocktails.

Passar också till desserter - prova att smaksätta panna cotta med likören.

Räkna med att citronlikören ska stå och få smak i tre veckor.

70 cl citronlikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 21 dagar
  • Klart på: 21 dagar 30 min

Ingredienser

  • 400 gram florsocker
  • 50 cl okryddat brännvin som vodka
  • 3 citroner, ekologiska
  • 2 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
  2. Skölj citronerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor.
  3. Häll upp spriten till citronlikören i en flaska.
  4. Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och citronskalen.
  5. Sätt på kork eller skruvkorken igen.
  6. Ställ flaskan mörkt och svalt (ex. i garderoben eller något köksskåp) i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
  7. Sila upp citronlikören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är citronlikören klar.
E-mail
Medel: 2.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer