Citronlikör

Introduktion och förberedelse

Gör din egen citronlikör likt en Limoncello med citronskal, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord citronlikör.

Likören kan serveras som shot och digestif efter maten likt limoncello, on the rocks med is, till bål eller användas i drinkar eller cocktails - som denna Limoncello Tonic.

Passar också till desserter - prova att smaksätta panna cotta med likören.

Räkna med att citronlikören ska stå och få smak i tre veckor.

70 cl citronlikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 21 dagar
  • Klart på: 21 dagar 30 min

Ingredienser

  • 400 gram florsocker eller strösocker
  • 50 cl okryddat brännvin som vodka
  • 3 citroner, ekologiska
  • 2 cm vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
  2. Skölj citronerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor.
  3. Häll upp spriten till citronlikören i en flaska.
  4. Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och citronskalen.
  5. Sätt på kork eller skruvkorken igen.
  6. Ställ flaskan mörkt och svalt - förslagsvis i garderoben eller något köksskåp - i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
  7. Sila upp citronlikören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska. Nu är citronlikören klar.
E-mail
Medel: 3.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.