Nattjästa frukostfrallor

Introduktion och förberedelse

Nattjästa frukostfrallor eller frukostbröd.

Servera nybakta frasiga frallor till frukosten. Degen förbereder du kvällen innan och låter jäsa över natten i kylen.

Sedan låter du frallorna jäsa lite i rumstemperatur medan ugnen blir varm och bakar sedan av dem i 20 minuter.

Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

Serveringsförslag

  • Passar till frukost, brunch eller som vanliga frallor till utflykt eller soppa.
  • Gott med smör, ost, marmelad samt andra valfria pålägg.
  • Några goda hemgjorda marmelader är havtorn- och morotsmarmelad som jag hade på bilden - vidare nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad jag gjort.
  • Till kan även bakas till kvällen om du vill ha nybakt till middagen - sätt då degen på morgonen istället och låt jäsa i kylen över dagen.

Varianter

Jag hade i 1 dl torkade tranbär och 1 dl solrosfrön. Det blev gott men är valfritt och kan varieras.

  • Frallorna kan även bakas naturella.
  • Eller så kan du ha i annan torkad frukt, bär, nötter och frön efter tycke. Några fler förslag är grovt hackade valnötter och hackade aprikoser eller pumpafrön och hackade fikon eller torkade äppeltärningar.
  • Annat som passar i är katrinplommon, mullbär, torkade blåbär, torkade granatäpplekärnor, torkade nyponskal eller urkärnade strimlade dadlar.

Istället för frallor

  • Istället för frallor kan du baka ut till 3-4 avlånga rustika baguetter - snurra till degen lite.
  • Eller baka till runda eller avlånga bröd - låt degen jäsa sista gång - förslagsvis i bakformar av trä och stjälp sedan upp på bakplåtspapper till gräddningen.
  • Eller jäs sista gången samt grädda som bröd i avlånga bakformar eller portionsbrödformar du smort med lite rapsolja eller olivolja.

Rustika nattjästa frallor som får svalna under bakduk
Rustika nattjästa frallor du inte behöver knåda utan degen bara blandas, jäses under natten och sedan en stund på morgonen medan ugnen blir varm. Forma på mjölat bakbord till rustika frallor eller småbröd. Blir frasiga och fina.

12 nattjästa frukostfrallor

  • Förberedelse: 11 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 12 tim

Ingredienser

  • 1 msk torrjäst, 10 gram eller 15 gram färsk jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön (valfritt)
  • 1 dl tranbär (valfritt)
  • 1 dl vetemjöl till utbakning

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser i en stor degbunke - jag tog en på tre liter. Rör ihop torrjäst, vatten, honung, salt, rågsikt och vetemjöl. Använder du färsk jäst smular du den först och rör ut i lite av vattnet innan du tillsätter resten av ingredienserna.
  2. Tillsätt vidare smaksättning som solrosfrön och tranbär, hackad frukt eller annat du vill ha i.
  3. Blanda ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen kalljäsa i kylen över natten ca 10 timmar.
  5. Ta fram degen på morgonen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  6. Bred ut degen försiktigt till en rektangel och vik ihop den en gång. Pudra över ett tunt lager mjöl så att inte degen fastnar när du täcker över med gladplast eller en bakduk. Låt degen jäsa övertäckta i 30 minuter medan ugnen blir varm.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in en bakplåt.
  8. Skär ut tolv rektangulära rustika frallor likt ciabattas med en degspade. Formen är inte så noga men de får gärna vara ungefär lika stora. Lägg över dem på ett bakplåtspapper.
  9. Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspappret med frallorna.
  10. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen tills frallorna har fin färg. Sätt gärna i en termometer i en fralla. Frallorna är färdiggräddade vid 94 °C.
  11. Dra över bakplåtspappret med frallorna till ett ugnsgaller och låt svalna några minuter innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (151 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-17

Tillbehör och liknande recept: