Rabarber- och portvinsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Rabarber och portvinsmarmelad du kokar med lite vanilj och syltsocker. Snabbt och lätt att laga.

Serveringsförslag

Marmeladen passar till det mesta som rostbröd, fika och frukost med mera men även till dessertost.

Val av portvin

Välj ett ungt och fruktigt rött portvin som Ruby men det går också fint med lagrat portvin som Tawny. Även vitt portvin går.

Varianter

Portvin kan även bytas mot annat liknande rött starkvin som Madeira eller Marsala. Eller söt sherry Pedro Ximenes eller Moscatel. Eller Pommeau.

Val av rabarber

Bäst blir rabarbermarmeladen med fina späda rabarber - de behövs dessutom ej skalas. Grövre rabarber går också bra men skala då stammen om den är grov.

Rena burkar

Förbered en ren glasburk på ca 0,5 liter med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera gärna burk och lock innan.

Rabarber och portvinsmarmelad serverad på en bit rostbröd.
Rabarber och portvinsmarmelad serverad på en bit rostbröd.

4 dl rabarber och portvinsmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram rabarber, rensad och i bitar
  • 1 dl syltsocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 0,5 dl rött portvin Ruby eller Tawny

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull samt tillsätt portvin.
  4. Dela, gröp ur och tillsätt vaniljfrön och stång.
  5. Koka rabarbern och rör då och då i ca 15 minuter under lock.
  6. Ta upp vaniljstången.
  7. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning eller tills sockret löst sig.
  8. Fördela i glasburk och sätt på lock. Vänd upp och ner samt låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
  9. Låt gärna stå några dagar att få en rund god smak.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-02