Källarfranska

Bjud på nybakta källarfranska - en slags nattjästa eller kalljästa ljusa frallor.

Frallorna har sitt namn från att man förr jäste dem i källaren över natten. I mitt recept jäser jag dem i kylen istället.

10 källarfranska

  • Förberedelse: 8 tim 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 8 tim 30 min

Ingredienser

  • 1/4 paket färsk jäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 1/2 dl vetemjöl till utbakning

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt kallt vatten och olja. Rör ut jästen.
  3. Tillsätt salt, socker och lite vetemjöl i taget till en smidig men kladdig deg.
  4. Knåda ca 3 minuter för hand, i degblandare eller med elvisp med degkrokar. Använder du elvisp och degkrokar så tillsätt inte allt mjöl på en gång så blir det lättare att knåda degen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela på hälften och sedan varder hälft i 5 delar till totalt 10 delar.
  6. Forma till bullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck över med en ren kökshandduk.
  7. Ställ i kylen 8-12 timmar. Förslagsvis över natten.
  8. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Ta fram frallorna och låt stå framme på ugnen medan den blir varm.
  9. Grädda mitt i ugnen till fin färg i ca 10 minuter. Vill du kontrollera att de är gräddade så kan du sätt i en termometer i en fralla. Frallorna är färdiggräddade vid 94 °C.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Till källarfranska behöver du socker, vatten, jäst, rapsolja, salt och så vetemjöl.
Till källarfranska behöver du socker, vatten, jäst, rapsolja, salt och så vetemjöl.
Lös upp jästen i vatten och olja.
Lös upp jästen i vatten och olja.
Tillsätt vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Jag använde en elvisp med degkrokar.
Tillsätt vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Jag använde en elvisp med degkrokar.
Dela upp degen i 10 bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper samt ställ övertäcka i kylen.
Dela upp degen i 10 bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper samt ställ övertäcka i kylen.
Efter 8-12 timmar i kylen har bullarna jäst och du kan ta fram och baka av dem.
Efter 8-12 timmar i kylen har bullarna jäst och du kan ta fram och baka av dem.
Grädda till fin färg på 250 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Låt svalna något innan servering.
Grädda till fin färg på 250 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

Varianter

  • Frallorna kan även bakas till kvällen om du vill ha nybakt till middagen - sätt då degen på morgonen istället och låt jäsa i kylen över dagen.
  • Du kan toppa frallorna med frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpafrön. Pensla då innan gräddning försiktigt med lite vatten och strö över valfri sorts frön.
  • Använder du torrjäst så kan du ta 1 msk torrjäst istället för färsk jäst.
  • Rapsolja kan ersättas med annan matolja som solrosolja, majsolja, olivolja eller smält smör eller flytande fett.
  • Socker kan bytas mot honung.

Tips

  • Istället för frallor kan du baka ut degen till 2 avlånga baguetter - snurra till degen lite. Eller runda eller avlånga bröd bakformar av trä och stjälp sedan upp på bakplåtspapper till gräddningen. Eller i en avlång brödform eller portionsbrödformar du smort med lite rapsolja eller olivolja.
  • Går inte bakplåten in i kylen kan du lägga frallorna på bakplåtspapper på en bricka som får plats i kylen. Dra sedan över hela bakplåtspappret med bullarna till en plåt innan gräddningen.
  • Degen kan dubbleras till 20 frallor på två plåtar.
  • Frallorna kan frysas in.

Framförhållning

Degen förbereder du kvällen innan och låter jäsa över natten i kylen eller 8-12 timmar innan du vill baka dem.

Källarfranska är gott att servera nybakta med smör, ost och marmelad.
Källarfranska är gott att servera nybakta med smör, ost och marmelad.

E-mail
Medel: 4.5 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-15

Tillbehör och liknande: