Källarfranska
Bjud på nybakta källarfranska - en slags nattjästa eller kalljästa ljusa frallor.
Frallorna har sitt namn från att man förr jäste dem i källaren över natten. I mitt recept jäser jag dem i kylen istället.
Tillagning
- Smula ner jästen i en bunke.
- Tillsätt kallt vatten och olja. Rör ut jästen.
- Tillsätt salt, socker och lite vetemjöl i taget till en smidig men kladdig deg.
- Knåda ca 3 minuter för hand, i degblandare eller med elvisp med degkrokar. Använder du elvisp och degkrokar så tillsätt inte allt mjöl på en gång så blir det lättare att knåda degen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela på hälften och sedan varder hälft i 5 delar till totalt 10 delar.
- Forma till bullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck över med en ren kökshandduk.
- Ställ i kylen 8-12 timmar. Förslagsvis över natten.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Ta fram frallorna och låt stå framme på ugnen medan den blir varm.
- Grädda mitt i ugnen till fin färg i ca 10 minuter. Vill du kontrollera att de är gräddade så kan du sätt i en termometer i en fralla. Frallorna är färdiggräddade vid 94 °C.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Källarfranska passar till frukostfrallor, brunch eller som vanliga frallor till utflykt, soppa, buffé, fest eller när som.
- Goda med smör, ost, marmelad samt andra valfria pålägg.
- Jag hade på en god rabarbermarmelad med mynta till mina bilder. Några fler förslag är havtorn- och morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad jag gjort.
Varianter
- Frallorna kan även bakas till kvällen om du vill ha nybakt till middagen - sätt då degen på morgonen istället och låt jäsa i kylen över dagen.
- Du kan toppa frallorna med frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpafrön. Pensla då innan gräddning försiktigt med lite vatten och strö över valfri sorts frön.
- Använder du torrjäst så kan du ta 1 msk torrjäst istället för färsk jäst.
- Rapsolja kan ersättas med annan matolja som solrosolja, majsolja, olivolja eller smält smör eller flytande fett.
- Socker kan bytas mot honung.
Tips
- Istället för frallor kan du baka ut degen till 2 avlånga baguetter - snurra till degen lite. Eller runda eller avlånga bröd bakformar av trä och stjälp sedan upp på bakplåtspapper till gräddningen. Eller i en avlång brödform eller portionsbrödformar du smort med lite rapsolja eller olivolja.
- Går inte bakplåten in i kylen kan du lägga frallorna på bakplåtspapper på en bricka som får plats i kylen. Dra sedan över hela bakplåtspappret med bullarna till en plåt innan gräddningen.
- Degen kan dubbleras till 20 frallor på två plåtar.
- Frallorna kan frysas in.
Framförhållning
Degen förbereder du kvällen innan och låter jäsa över natten i kylen eller 8-12 timmar innan du vill baka dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal