Äppelmarmelad

Äppelmarmelad är lätt att koka ihop av valfri sort tärnade äpplen samt syltsocker och lite vatten.

5 dl äppelmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 600 gram ekologiska äpplen, 500 gram tärnat äpple, 3-4 äpplen
  • 1 dl vatten
  • 2 dl syltsocker, 180 gram

Tillagning

  1. Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar.
  2. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Koka på medelvärme i 25 minuter. Rör då och då. Mosa sönder äpplena mot slutet med en potatisstöt eller slev.
  5. Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör om.
  6. Vill du ha en finfördelad marmelad kan du mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
  7. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  8. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  9. Öppnad burk förvaras i kylen.
Skölj och dela äpplen. Skär bort kärnhuset. Tärna äpplena. Skalet kan vara kvar.
Skölj och dela äpplen. Skär bort kärnhuset. Tärna äpplena. Skalet kan vara kvar.
Koka äpplena med lite vatten i 25 minuter. Mosa ihop. Tillsätt syltsocker och koka i 2 minuter till.
Koka äpplena med lite vatten i 25 minuter. Mosa ihop. Tillsätt syltsocker och koka i 2 minuter till.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och ställ sedan att kallna och stelna i kylen.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och ställ sedan att kallna och stelna i kylen.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Tips

  • Välj helst ekologiska äpplen. Annars kan du ta valfri sort. Väljer du ej ekologiskt äpple så kan du skala dem. Räkna då 1/2 äpple extra.
  • Tar du äpple med rött skal får du en rosaröd marmelad. Tar du Rosette-äpplen blir marmeladen röd.

Varianter

Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aprikos, aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.

Äppelmarmelad serverad med rågsiktsfralla, smör och ost.
Äppelmarmelad serverad med rågsiktsfralla, smör och ost.

E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-07

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...