Äppelmarmelad

Introduktion och förberedelse

Äppelmarmelad är lätt att koka ihop av valfri sort tärnade äpplen samt syltsocker och lite vatten.

Serveringsförslag

  • God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
  • Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.

Tips

  • Välj helst ekologiska äpplen. Annars kan du ta valfri sort. Väljer du ej ekologiskt äpple så kan du skala dem. Räkna då 1/2 äpple extra.
  • Tar du äpple med rött skal får du en rosaröd marmelad. Tar du Rosette-äpplen blir marmeladen röd.

Varianter

Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aprikos, aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.

Äppelmarmelad serverad med rågsiktsfralla, smör och ost.
Äppelmarmelad serverad med rågsiktsfralla, smör och ost.

5 dl äppelmarmelad

  • Förberedelse: 1 dag 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 600 gram ekologiska äpplen, 500 gram tärnat äpple, 3-4 äpplen
  • 1 dl vatten
  • 2 dl syltsocker, 180 gram

Tillagning

  1. Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar.
  2. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Koka på medelvärme i 25 minuter. Rör då och då. Mosa sönder äpplena mot slutet med en potatisstöt eller slev.
  5. Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör om.
  6. Vill du ha en finfördelad marmelad kan du mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
  7. Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
  8. Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
  9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-07

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...