Äppelmarmelad
Äppelmarmelad är lätt att koka ihop av valfri sort tärnade äpplen samt syltsocker och lite vatten.
Tillagning
- Skölj äpplena. De behöver ej skalas. Dela och skär bort kärnhuset. Skär i tärningar.
- Lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt vatten.
- Koka på medelvärme i 25 minuter. Rör då och då. Mosa sönder äpplena mot slutet med en potatisstöt eller slev.
- Tillsätt syltsocker och koka upp samt koka i 2 minuter. Rör om.
- Vill du ha en finfördelad marmelad kan du mixa marmeladen hastigt med en stavmixer.
- Föredela äppelmarmeladen i rengjorda burkar och förslut med lock när den är varm.
- Förvara mörkt och svalt. Håller flera veckor.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God som vanlig marmelad till ostmackan, frukost, fika eller scones.
- Eller servera som fin marmelad till ostbrickan.
Tips
- Välj helst ekologiska äpplen. Annars kan du ta valfri sort. Väljer du ej ekologiskt äpple så kan du skala dem. Räkna då 1/2 äpple extra.
- Tar du äpple med rött skal får du en rosaröd marmelad. Tar du Rosette-äpplen blir marmeladen röd.
Varianter
Gott i är även att koka med en bit kanelstång, blanda i aprikos, aroniabär eller tillsätta hackad färsk ingefära.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal