Plommonmarmelad med mandel och Amaretto

Koka en marmelad med plommon och mandel samt smaksätt med mandellikören Amaretto.

Förbered skållad mandel innan eller köp färdig skalad hackad eller flagad mandel.

8 dl plommonmarmelad med mandel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram plommon
  • 500 gram syltsocker
  • 30 gram skållad mandel eller skalad flagad eller hackad mandel
  • 25 cl Amaretto mandellikör

Tillagning

  1. Skölj plommon och dela samt kärna ur dem. Skalet får vara kvar.
  2. Skär plommonen i små bitar och lägg i en kastrull med tjock botten.
  3. Koka plommonen på medelvärme i 10 minuter och mosa ihop dem med en potatisstöt.
  4. Skålla mandel genom att täcka oskalad mandel med vatten och koka i en minut eller tills skalen börjar lossa. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala bort skalet.
  5. Hacka mandeln.
  6. Tillsätt syltsocker till plommonen och koka ihop tills sockret löst sig.
  7. Tillsätt mandeln och Amaretto och koka upp.
  8. Fördela marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna.
  9. Förvara i svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Ingredienser till plommonmarmeladen
Ingredienser till plommonmarmeladen: tärnade plommon utan kärnor, syltsycker, hackad skållad mandel samt Amaretto mandellikör.

Serveringsförslag

  • Plommonmarmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones eller liknande.
  • Smaksättningen med mandel gör att den passar till finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.

Varianter

Utesluter du mandel och Amaretto så får du en vanlig plommonmarmelad.

E-mail
Medel: 4.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-10

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer

Tillbehör och liknande: