Plommonmarmelad med mandel och Amaretto
Koka en marmelad med plommon och mandel samt smaksätt med mandellikören Amaretto.
Förbered skållad mandel innan eller köp färdig skalad hackad eller flagad mandel.
Tillagning
- Skölj plommon och dela samt kärna ur dem. Skalet får vara kvar.
- Skär plommonen i små bitar och lägg i en kastrull med tjock botten.
- Koka plommonen på medelvärme i 10 minuter och mosa ihop dem med en potatisstöt.
- Skålla mandel genom att täcka oskalad mandel med vatten och koka i en minut eller tills skalen börjar lossa. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala bort skalet.
- Hacka mandeln.
- Tillsätt syltsocker till plommonen och koka ihop tills sockret löst sig.
- Tillsätt mandeln och Amaretto och koka upp.
- Fördela marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna.
- Förvara i svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Plommonmarmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones eller liknande.
- Smaksättningen med mandel gör att den passar till finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.
Varianter
Utesluter du mandel och Amaretto så får du en vanlig plommonmarmelad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal