Plommonmarmelad med mandel och Amaretto

Introduktion och förberedelse

Koka en marmelad med plommon och mandel samt smaksätt med mandellikören Amaretto.

Förbered skållad mandel innan eller köp färdig skalad hackad eller flagad mandel.

Serveringsförslag

  • Plommonmarmeladen passar som vanlig marmelad på rostmackan, scones eller liknande.
  • Smaksättningen med mandel gör att den passar till finfrukost, frukostbuffé, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbrickan eller osttallriken.

Varianter

Utesluter du mandel och Amaretto så får du en vanlig plommonmarmelad.

8 dl plommonmarmelad med mandel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram plommon
  • 500 gram syltsocker
  • 30 gram skållad mandel eller skalad flagad eller hackad mandel
  • 25 cl Amaretto mandellikör

Tillagning

  1. Skölj plommon och dela samt kärna ur dem. Skalet får vara kvar.
  2. Skär plommonen i små bitar och lägg i en kastrull med tjock botten.
  3. Koka plommonen på medelvärme i 10 minuter och mosa ihop dem med en potatisstöt.
  4. Skålla mandel genom att täcka oskalad mandel med vatten och koka i en minut eller tills skalen börjar lossa. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala bort skalet.
  5. Hacka mandeln.
  6. Tillsätt syltsocker till plommonen och koka ihop tills sockret löst sig.
  7. Tillsätt mandeln och Amaretto och koka upp.
  8. Fördela marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna.
  9. Förvara i svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 52 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-10

Tillbehör och liknande recept: