Hallonmarmelad med kokos
Hallonmarmelad smaksatt med kokosflakes eller kokosflingor samt en skvätt Malibu kokoslikör blir en mycket god kombination.
Tillagning
- Rensa färska hallon. Skölj dem EJ.
- Mät upp färska eller frysta hallon i en tjockbottnad kastrull med syltsocker samt kokoslikör.
- Koka upp och koka i ca 10 minuter. Rör ofta och mosa till dem med en träslev eller potatisstöt. Skumma med en slev längs kanterna då och då.
- Tillsätt och rör i kokosflakes eller kokosflingor.
- Häll upp hallonmarmeladen på ren burk och sätt på lock direkt. Vänd upp och ner. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
- Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
Serveringsförslag
- Passar till frukost, mackor, rostbröd och scones som vanlig marmelad.
- Vidare även som fin marmelad till ostbricka, osttallrik och dessertostar.
- Eller ge bort som present.
Varianter
- Hallon- kokosmarmeladen är en variant på vanlig hallonmarmelad.
- Du kan koka marmeladen på färska eller frysta hallon.
- Kokoslikör kan uteslutas.
- Du kan ta i kokosflakes eller kokosflingor.
- Gott i är även en tsk vaniljsocker och skal samt saft av en halv lime.
Med syltsocker
Kokar du marmeladen med syltsocker så innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
Hållbar sylt
- Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock om du vill spara marmeladen länge.
- Du kan även paraffinera marmeladen innan du sätter på lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal