Kumatomarmelad med chili

Introduktion och förberedelse

Kumatomarmelad med chiliflakes, vanilj och syltsocker är lätt att koka ihop och ha till frukostmackan, fika eller till ostar.

Här med små kumato cocktailtomater. De är de mörka och nästan lila tomaterna. Det går också fint att laga eller blanda med andra tomater som röda, gula och gröna tomater.

Speciellt gott till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.

Marmeladen passar ocks till ostbrickan. Servera med kex och några blandade ostar som ädelost - Gorgonzola, Roquefort, Kvibille eller Saint Aigur; halvhård Morbier; kittost som Munster; vitmögelost som Reblochon, Vacherin Mont d'Or, brie, camembert; eller getost.

Häll på väl rengjorda och gärna steriliserade syltburkar med lock.

Tips att få marmeladen att stelna

Gör gärna ett marmeladprov där du ser att marmeladen stelnar - om du inte har något emot en något lösare marmelad förstås - den blir god ändå. Syltsocker innehåller redan pektin. Om marmeladen inte stelnar ändå och trots koktid på 14 minuter kan du tillsätta extra pektin enligt pektintillverkarens - exempelvis Atamons - paket eller flaska. Marmeladen kan kokas om om du tycker den blev för lös och då tillsätta mer pektin.

Varianter

  • Med mandel: tillsätt någon halv dl skållad grovt hackad eller flagad mandel för en lyxig tomat- och mandelmarmelad.
  • Byt chiliflakes mot valfri chilifrukt. Dela, kärna ut och strimla den. Förslagsvis en röd spansk chili blir lagom.
  • Laga marmeladen med gröna tomater eller röda vanliga tomater.

7,5 dl kumatomarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kumato cocktailtomater
  • 500 gram syltsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 3 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Skölj kumato tomaterna och tärna dem fint samt lägg dem i en kastrull med tjock botten.
  2. Tillsätt syltsocker samt chiliflakes.
  3. Koka tomaterna på lite över medelvärme i 17 minuter. Rör då och då. Skumma med en slev.
  4. Tillsätt vaniljsockret och rör om.
  5. Gör marmeladprov om du vill vara säker på att marmeladen stelnar. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast. Koka annars några minuter till eller tillsätt extra pektin enligt paket eller flaska.
  6. Fördela marmeladen i rena och steriliserade syltburkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna.
  7. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02