Kumatomarmelad med chili

Kumatomarmelad med chiliflakes, vanilj och syltsocker är lätt att koka ihop och ha till frukostmackan, fika eller till ostar.

7,5 dl kumatomarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kumato cocktailtomater
  • 500 gram syltsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 3 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Skölj kumato tomaterna och tärna dem fint samt lägg dem i en kastrull med tjock botten.
  2. Tillsätt syltsocker samt chiliflakes.
  3. Koka tomaterna på lite över medelvärme i 17 minuter. Rör då och då. Skumma med en slev.
  4. Tillsätt vaniljsockret och rör om.
  5. Gör marmeladprov om du vill vara säker på att marmeladen stelnar. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast. Koka annars några minuter till eller tillsätt extra pektin enligt paket eller flaska.
  6. Fördela marmeladen i rena och steriliserade syltburkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna.
  7. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Tomater på fat som passar till marmelad
Kumatotomater är de mörka nästan lila tomaterna men du kan blanda tomater som du vill - alla små söta sorter blir goda.

Serveringsförslag

  • Speciellt gott till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
  • Marmeladen passar ocks till ostbrickan. Servera med kex och några blandade ostar som ädelost - Gorgonzola, Roquefort, Kvibille eller Saint Aigur; halvhård Morbier; kittost som Munster; vitmögelost som Reblochon, Vacherin Mont d'Or, brie, camembert; eller getost.

Val av tomater

Här med små kumato cocktailtomater. De är de mörka och nästan lila tomaterna. Det går också fint att laga eller blanda med andra tomater som röda, gula och gröna tomater.

Tips

  • Här har jag valt att koka med syltsocker som gör att marmeladen stelnar bra.
  • Kokar du med vanlig strösocker istället för syltsocker så tillsätt 2 msk pressad citron, koka till 105 grader och gör ett marmeladprov för att se så att marmeladen stelnar. Om marmeladen inte stelnar ändå så tillsätt mer socker, flytande pektin och koka om.
  • Häll upp på väl rengjorda och gärna steriliserade syltburkar med lock.

Varianter

  • En god variant är med mandel. Tillsätt någon halv dl skållad grovt hackad eller flagad mandel för en lyxig tomat- och mandelmarmelad.
  • Byt chiliflakes mot valfri chilifrukt. Dela, kärna ut och strimla den. Förslagsvis en röd spansk chili blir lagom.
  • Laga marmeladen med gröna tomater eller röda vanliga tomater.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-11