Recept från Marocko med tagine och couscous

Välkommen på fest bland tagines, couscous, mandlar och mynta bland couscous och het harissa.

Recept från Marocko med tagine och couscous Laga marockansk gryta sk tagine med värmande, mustiga och kryddiga smaker av kikärter, spiskummin, vitlök, kanel, nötter samt torkade frukter. Ovan tagine med lamm.

Här hittar du recept från Marocko som grytor sk tagines, couscous och spett med mera. Marockansk mat smaksätts med ingredienser som spiskummin, nötter, russin, mynta och orientaliska kryddor. Ofta serverat med couscous.

Marockos kök har skafferiet i Afrika och spisen i Europa. Enligt vissa ett av världens mest utvecklade kök. Att bjuda på fest kan ta en vecka i förberedelser och inkludera ett 40-tal rätter. Själv nöjer jag mig här med god couscous, några grytor och spett.

Grytan Tagine eller tajin kommer från början från nomader som använde den direkt över öppen eld. I grytan kan du ha ex. kyckling som på låg värme får smak av kryddor och torkad frukt. Serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Det går givetvis bra att koka marockansk gryta i vanlig gryta, järngryta eller lergryta med lock också.

I Marocko lagar man ofta grytor i lerkärl. En gryta eller rätt kallas ofta ”tagine”. Finns t.o.m. på Ikea att köpa eller välj exklusivare varianter ex. från franska Le Creuset. Kokt couscous är det vanligaste tillbehöret. Det är små gryn av durumvete. Couscous finns i välsorterade butiker. I Sverige hälls grynen i kokande vatten och sedan får det svälla några minuter vid sidan. Lättare än snabbmakaroner alltså.

Fisktagine Fisktagine serverad med couscous.

I Marocka däremot finns speciella inlägg till grytor så att grynen kokas i ångan från själva grytan den ska serveras till. Smart med allt i ett! Tajin eller tagine är en lergryta från Marocko. Den kan användas på spisen eller i ugnen. Grytan kokas sakta på låg värme. Tagine finns att köpa i specialaffärer men också på Ikea. Här en tagine från Le Creuset. Det går såklart bra att laga grytrecepten i en vanlig gryta, järngryta eller lergryta med lock också

Mynta är en vanlig ört som ofta smaksätter couscous och yoghurt. Mandlar blandas i grytor eller mals med mjölk till en svalkande dryck. Russin och saffran smaksätter också grytor. Färsk koriander blir mald med olja en sås kallad ”chermoula”. Fisk och kyckling får fin smak om det marineras och sedan ugnssteks i såsen. Harissa är en stark såsliknande chilipasta som tillsätts vid tillagning och dels serveras utrörd i olja vid servering. Finns att köpa i de flesta butiker.

Tagine med lamm och torkade plommon
Det här är en god mustig gryta smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. Servera med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan helst i en tagine eller en vanlig gryta, järngryta eller lergryta med lock.

Tagine med biff

Tagine med högrev

Marockansk kycklingryta
En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök. Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft (se yoghurtsåsa med citron nedan).

Hummus - kikärtsröra är också gott till.

Marockanska kycklingspett
Servera med couscous, yoghurtsås, harissa samt chermoula. Blir också goda med mört lamm eller nötkött. Harissa är en het chilipasta som du blandar ut med olivolja till en såsig konsistens och serverar i en skål bredvid.

Marockansk kycklinggryta Marockansk kycklinggryta kokt på en hel kyckling i bitar går på någon timme och blir full av smak. Servera med couscous.

Vegetarisk gryta från Marocko
En mustig och värmande gryta kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.

Tagine med kikärtor
En variant på ovan vegetariska gryta fast med mer smak av saffran.

Kokt couscous
Couscous är ett gott tillbehör till de flesta rätter. Stekt kyckling, grytor, grillspett, fläskfilé, till buffé – ja, vad man vill. Servera gärna med yoghurtsås, harissa och chermoula om du vill ha fler smaker i marockansk matväg.

Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör till grytor och spett. Enkelt att laga till många.

Vegetarisk gryta Vegetarisk gryta från Marocko med kikärter, pumpa, morot, zucchini, tomat samt vitlök får mustig smak av spiskummin, gurkmeja och chili.

Couscoussallad
Couscous smaksatt med saffran samt med mer grönsaker - bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri.

Yoghurtsås med citron
Den här såsen är god att skeda över couscous och annat.

Chermoula – sås till fisk, kyckling, grönsaker med mera
Marockos motsvarighet till pesto. Marinera gärna fisk i såsen och ugnstek i en form på 200 grader några minuter. Servera med sallad på couscous, harissa samt yoghurtsås. Passar också att droppa över grönsaker, till couscous samt till grillat. Håller sig i kylen.

Fler recept från övriga Medelhavet >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.