Inlagda salta citroner

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.

De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.

1 liter inlagda salta citroner, ca 6 st citroner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 dagar
  • Klart på: 30 dagar 30 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska citroner
  • 4 citroner, endast citronsaft
  • 1 dl flingsalt, gourmetsalt

Tillagning

  1. Skrubba och skölj citronerna.
  2. Skär sex av dem i fjärdedelar. Om du vill kan du låta dem hänga ihop i nederdelen men det är ej nödvändigt. Du kan också pilla bort de flesta kärnorna.
  3. Lägg dem i en skål och gnid in dem i saltet.
  4. Pressa juice från fyra citroner och blanda med citronklyftorna.
  5. Packa ihop citronklyftorna i en 1-liters glasburk. Häll över saltlagen från bunken.
  6. Toppa ev. burken med lite vatten så att det täcker citronerna.
  7. Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe. Ev. i nederdelen av kylen. Vänd gärna burken någon gång om dagen så att saltet löser sig jämnt i burken.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.