Inlagda salta citroner

Introduktion och förberedelse

Salta inlagda citroner är ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika.

Användning

  • Används mycket i främst Marocko som smaksättning och tillbehör till grytor som tagine eller annan Marockansk mat.
  • Passar vidare som pikant och salt tillbehör till det mesta som citronkyckling med mera.

Hållbarhet och förvaring

De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.

1 liter inlagda salta citroner, ca 6 st citroner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 dagar
  • Klart på: 30 dagar 30 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska citroner
  • 4 citroner, endast citronsaft
  • 1 dl flingsalt, gourmetsalt

Tillagning

  1. Skrubba och skölj citronerna.
  2. Skär sex av dem i fjärdedelar. Om du vill kan du låta dem hänga ihop i nederdelen men det är ej nödvändigt. Du kan också pilla bort de flesta kärnorna.
  3. Lägg dem i en skål och gnid in dem i saltet.
  4. Pressa juice från fyra citroner och blanda med citronklyftorna.
  5. Packa ihop citronklyftorna i en 1-liters glasburk. Häll över saltlagen från bunken.
  6. Toppa ev. burken med lite vatten så att det täcker citronerna.
  7. Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe. Ev. i nederdelen av kylen. Vänd gärna burken någon gång om dagen så att saltet löser sig jämnt i burken.
E-mail
Medel: 3.7 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 15 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14