Inlagda salta citroner
Introduktion och förberedelse
Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.
De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.
Tillagning
- Skrubba och skölj citronerna.
- Skär sex av dem i fjärdedelar. Om du vill kan du låta dem hänga ihop i nederdelen men det är ej nödvändigt. Du kan också pilla bort de flesta kärnorna.
- Lägg dem i en skål och gnid in dem i saltet.
- Pressa juice från fyra citroner och blanda med citronklyftorna.
- Packa ihop citronklyftorna i en 1-liters glasburk. Häll över saltlagen från bunken.
- Toppa ev. burken med lite vatten så att det täcker citronerna.
- Låt citronerna marinera i ca en månad på mörkt och svalt ställe. Ev. i nederdelen av kylen. Vänd gärna burken någon gång om dagen så att saltet löser sig jämnt i burken.
Uppskattat näringsvärde per portion: 15 kcal