Entrecote med röd chimichurri
Grillad entrecote med röd chimichurri samt grillade grönsaker som tillbehör - majs, paprika, sparris samt färskpotatis eller delikatesspotatis.
Här använde jag en del av chimichurrin först som marinad till köttet och sedan blandade jag resten med hackad tomat och paprika till en salsa som jag serverade till entrecoten som tillbehör.
Chimichurri är en het grillsås och marinad från Argentina och innehåller vanligtvis olja, chili, vitlök, persilja, lime och vinäger.
Tillagning
- Chimichurri: Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
- Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
- Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
- Ta en fjärdedel av chimichurrin och vänd runt med entrecotebitarna och lägg att marinera 20 minuter innan grillningen i rumstemperatur.
- Gör tomatconcasse av tomaterna: skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet. Skär bort blomfästet. Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Tillsätt till resten av chimichurrin. Lägg upp i en skål eller glasburk till servering senare.
- Tänd grillen.
- Skölj och putsa potatisen. Koka den mjuk men inte överkokt i 20 minuter. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
- Skär majs i förslagsvis en halva per portion. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
- Dela paprikor i fjärdedelar, ta ur kärnor och ev. blomfästet om du vill. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
- Skölj sparris och skär en ny snittyta på dem. Pensla med lite olivolja, salt och peppar.
- Dags att grilla: ge först potatis, majs, sparris och paprikobitar färg några minuter runt om. Lägg åt sidan och slå in i folie på ett fat eller på en svalare del av grillen.
- Grilla entrecotebitarna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg samt till önskad stekgrad. Tips är att fråga den som ska äta den och sedan skära ett snitt i kanten på en bit efter att du gett köttet färg på båda sidor för att kolla och sedan grilla tills den är antingen blodig (servera direkt), medium eller välstekt. Låt gärna köttet ligga och vila några minuter samt strö över flingsalt och lite nymald svartpeppar innan servering.
- Servera entrecoterna med den röda chimichurrin samt grönsakerna. Garnera gärna med ex. hackad gräslök.
Garnering
Valfritt är att garnera med hackad gräslök och en grillad halva lime - dock är chimichurrin rätt syrlig så det behövs ej egentligen.
Varianter
- Färsk koriander samt något krm mald spiskummin är också gott i salsan.
- Istället för chiliflakes kan du ta färsk valfri chili som röd spansk chili eller grön habanero.
- En lättlagad variant kan du laga med fryst hackad persilja, fryst hackad vitlök samt fryst hackad chili - kolla efter franska Picard i frysdisken. Vidare kan du ha i tärnad köpt marinerad grillad paprika.
Att dricka till
Vintips blir ett kraftigt rött vin från Argentina ex. ekfatslagrad fyllig Malbec, Cabernet Sauvignon eller Merlot från Mendoza.
Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal