Entrecote med röd chimichurri

Grillad Entrecote med röd chimichurri. Här med grillade grönsaker som tillbehör - majs, paprika, sparris samt färskpotatis. Här används en del av chimichurrin först som marinad till köttet och sedan blandas resten med hackad tomat och paprika till en salsa som serveras som tillbehör. 

Vanlig chimichurri är en het grillsås och marinad från Argentina och innehåller vanligtvis olja, chili, vitlök, persilja, lime och vinäger.  Här är det extra tärnade tomater och grillad tärnad paprika i som gör såsen mer matig och lik en salsa - jättegod till kött och grillat. 

Valfritt är att garnera med hackad gräslök och en grillad halva lime (dock är chimichurrin rätt syrlig så det behövs ej egentligen).  

Vintips blir ett kraftigt rött vin från Argentina ex. ekfatslagrad fyllig Malbec, Cabernet Sauvignon eller Merlot från Mendoza. 

4 portioner entrecote med röd chimichurri

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram entrecote
  • Röd chimichurri: 1 dl hackad persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk limesaft
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 röd paprika
  • 3 vanliga medelstora tomater
  • Tillbehör: 800 gram fast potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 12 gröna sparrisar
  • 2 gula paprikor
  • 2 förkokta majskolvar
  • 0,5 dl hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Chimichurri: Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
  3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
  4. Ta en fjärdedel av chimichurrin och vänd runt med entrecotebitarna och lägg att marinera 20 minuter innan grillningen i rumstemperatur.
  5. Gör tomatconcasse av tomaterna: skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet. Skär bort blomfästet. Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Tillsätt till resten av chimichurrin. Lägg upp i en skål eller glasburk till servering senare.
  6. Tänd grillen.
  7. Skölj och putsa potatisen. Koka den mjuk men inte överkokt i 20 minuter. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  8. Skär majs i förslagsvis en halva per portion. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  9. Dela paprikor i fjärdedelar, ta ur kärnor och ev. blomfästet om du vill. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  10. Skölj sparris och skär en ny snittyta på dem. Pensla med lite olivolja, salt och peppar.
  11. Dags att grilla: ge först potatis, majs, sparris och paprikobitar färg några minuter runt om. Lägg åt sidan och slå in i folie på ett fat eller på en svalare del av grillen.
  12. Grilla entrecotebitarna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg samt till önskad stekgrad. Tips är att fråga den som ska äta den och sedan skära ett snitt i kanten på en bit efter att du gett köttet färg på båda sidor för att kolla och sedan grilla tills den är antingen blodig (servera direkt), medium eller välstekt. Låt gärna köttet ligga och vila några minuter samt strö över flingsalt och lite nymald svartpeppar innan servering.
  13. Servera entrecoterna med den röda chimichurrin samt grönsakerna. Garnera gärna med ex. hackad gräslök.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer