Entrecote med röd chimichurri

Grillad Entrecote med röd chimichurri. Här med grillade grönsaker som tillbehör - majs, paprika, sparris samt färskpotatis. Här används en del av chimichurrin först som marinad till köttet och sedan blandas resten med hackad tomat och paprika till en salsa som serveras som tillbehör.

Vanlig chimichurri är en het grillsås och marinad från Argentina och innehåller vanligtvis olja, chili, vitlök, persilja, lime och vinäger. Här är det extra tärnade tomater och grillad tärnad paprika i som gör såsen mer matig och lik en salsa - jättegod till kött och grillat.

Valfritt är att garnera med hackad gräslök och en grillad halva lime (dock är chimichurrin rätt syrlig så det behövs ej egentligen).

Vintips blir ett kraftigt rött vin från Argentina ex. ekfatslagrad fyllig Malbec, Cabernet Sauvignon eller Merlot från Mendoza.

4 portioner entrecote med röd chimichurri

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram entrecote
  • Röd chimichurri: 1 dl hackad persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk limesaft
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 röd paprika
  • 3 vanliga medelstora tomater
  • Tillbehör: 800 gram fast potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 12 gröna sparrisar
  • 2 gula paprikor
  • 2 förkokta majskolvar
  • 0,5 dl hackad gräslök till garnering

Tillagning

  1. Chimichurri: Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
  2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
  3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
  4. Ta en fjärdedel av chimichurrin och vänd runt med entrecotebitarna och lägg att marinera 20 minuter innan grillningen i rumstemperatur.
  5. Gör tomatconcasse av tomaterna: skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet. Skär bort blomfästet. Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Tillsätt till resten av chimichurrin. Lägg upp i en skål eller glasburk till servering senare.
  6. Tänd grillen.
  7. Skölj och putsa potatisen. Koka den mjuk men inte överkokt i 20 minuter. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  8. Skär majs i förslagsvis en halva per portion. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  9. Dela paprikor i fjärdedelar, ta ur kärnor och ev. blomfästet om du vill. Pensla med lite olivolja, salt och peppra.
  10. Skölj sparris och skär en ny snittyta på dem. Pensla med lite olivolja, salt och peppar.
  11. Dags att grilla: ge först potatis, majs, sparris och paprikobitar färg några minuter runt om. Lägg åt sidan och slå in i folie på ett fat eller på en svalare del av grillen.
  12. Grilla entrecotebitarna 2-3 minuter på varje sida så att de får färg samt till önskad stekgrad. Tips är att fråga den som ska äta den och sedan skära ett snitt i kanten på en bit efter att du gett köttet färg på båda sidor för att kolla och sedan grilla tills den är antingen blodig (servera direkt), medium eller välstekt. Låt gärna köttet ligga och vila några minuter samt strö över flingsalt och lite nymald svartpeppar innan servering.
  13. Servera entrecoterna med den röda chimichurrin samt grönsakerna. Garnera gärna med ex. hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept