Räk och bläckfisksallad
Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Tillagning
- Tina squid eller bläckfisken och rensa den eventuellt.
- Torka den torr med en lite papper. Skär den i smala strimlor ca 3 cm långa.
- Stek bläckfisken i olivolja i het stekpanna ca 2 min.
- Lägg över i en skål och låt svalna.
- Skala räkorna och tillsätt dem till bläckfisken.
- Dags för marinaden: skala vitlöken och pressa den över skaldjuren.
- Ansa och dela fänkålen. Skär bort roten och finhacka den.
- Dela, kärna ur och hacka röd chili.
- Hacka oregano grovt.
- Blanda allt och låt marinera övertäckt i kylen över natten eller några timmar innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt.
- Eller som tilltugg och aptitretare med lite ljust skivad baguette eller crostinis.
- Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Varianter
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.
Det finns fryst skaldjursmix som går utmärkt att använda också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 337 kcal