Räk och bläckfisksallad

Introduktion och förberedelse

Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt. Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.

5 portioner räk och bläckfisksallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 750 gram räkor, med skal
  • 200 gram squid eller vit bläckfisk
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk hackad röd chili
  • 0,5 dl färsk grovhackad oregano
  • Marinad: 0,75 dl fin olivolja
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Tina squid eller bläckfisken och rensa den eventuellt.
  2. Torka den torr med en lite papper. Skär den i smala strimlor ca 3 cm långa.
  3. Stek bläckfisken i olivolja i het stekpanna ca 2 min.
  4. Lägg över i en skål och låt svalna.
  5. Skala räkorna och tillsätt dem till bläckfisken.
  6. Dags för marinaden: skala vitlöken och pressa den över skaldjuren.
  7. Ansa och dela fänkålen. Skär bort roten och finhacka den.
  8. Dela, kärna ur och hacka röd chili.
  9. Hacka oregano grovt.
  10. Blanda allt och låt marinera övertäckt i kylen över natten eller några timmar innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09