Räk och bläckfisksallad

Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt. Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.

5 portioner räk och bläckfisksallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 750 gram räkor, med skal
  • 200 gram squid eller vit bläckfisk
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk hackad röd chili
  • 0,5 dl färsk grovhackad oregano
  • Marinad: 0,75 dl fin olivolja
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Tina squid eller bläckfisken och rensa den eventuellt.
  2. Torka den torr med en lite papper. Skär den i smala strimlor ca 3 cm långa.
  3. Stek bläckfisken i olivolja i het stekpanna ca 2 min.
  4. Lägg över i en skål och låt svalna.
  5. Skala räkorna och tillsätt dem till bläckfisken.
  6. Dags för marinaden: skala vitlöken och pressa den över skaldjuren.
  7. Ansa och dela fänkålen. Skär bort roten och finhacka den.
  8. Dela, kärna ur och hacka röd chili.
  9. Hacka oregano grovt.
  10. Blanda allt och låt marinera övertäckt i kylen över natten eller några timmar innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer