Räk och bläckfisksallad

Introduktion och förberedelse

Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.

Serveringsförslag

  • Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt.
  • Eller som tilltugg och aptitretare med lite ljust skivad baguette eller crostinis.
  • Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.

Varianter

Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.

Det finns fryst skaldjursmix som går utmärkt att använda också.

En sallad med marinerade räkor och bläckfisk.
En sallad med marinerade räkor och bläckfisk.

5 portioner räk och bläckfisksallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 750 gram räkor, med skal
  • 200 gram squid eller vit bläckfisk
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk hackad röd chili
  • 0,5 dl färsk grovhackad oregano
  • Marinad: 0,5 dl fin olivolja
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Tina squid eller bläckfisken och rensa den eventuellt.
  2. Torka den torr med en lite papper. Skär den i smala strimlor ca 3 cm långa.
  3. Stek bläckfisken i olivolja i het stekpanna ca 2 min.
  4. Lägg över i en skål och låt svalna.
  5. Skala räkorna och tillsätt dem till bläckfisken.
  6. Dags för marinaden: skala vitlöken och pressa den över skaldjuren.
  7. Ansa och dela fänkålen. Skär bort roten och finhacka den.
  8. Dela, kärna ur och hacka röd chili.
  9. Hacka oregano grovt.
  10. Blanda allt och låt marinera övertäckt i kylen över natten eller några timmar innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 337 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-01