Marinerad bläckfisk

Marinerad bläckfisk som kan serveras som på bilden till tapas med crostinis, bläckfisksallad, aptitretare, tilltugg, buffé, kräftskiva, midsommar eller som förrätt. Här är det italiensk stil på marinaden med olivolja, vitlök, citron, örter och en touch chili. 

Vill du laga bläckfisksallad så kan du servera de marinerade bläckfiskarna att blanda med en stor skål blandad grönsallad, strimlad rödlök, tärnad gurka, svarta oliver, grillade grönsaker eller färsk strimlad paprika, halverade cocktailtomater, citronklyfta, olivolja, krutonger med mera du gillar i sallad. 

Här lagat med ett paket fryst bläckfisk Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De kallas så i Italien - dessa små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild). Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur med en fryst skaldjursmix eller köra hälften bläckfisk och hälften räkor. 

 

4 port marinad bläckfisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  2. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  3. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin och timjan.
  4. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  5. Smaka av innan servering och se om de behöver steka lite till (om du har större bitar bläckfisk) samt smaka av med någon msk citronsaft, salt och peppar. Garnera ev. med hackad persilja.
  6. Nu kan du servera din marinade bläckfisk. Förvaras i kylen om de ej ska serveras direkt.
  7. Vill du servera bläckfisken som tapas, aptitretare och tilltugg (som på bilden) med crostinis - då skivar du en surdegsbaguette, samt penslar skivorna med olivolja och rostar i ugnen på galler några minuter på max värme tills de har fin färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer