Grillade pilgrimsmusslor med guacamole

Grillade pilgrimsmusslor på guacamole eller avokadoröra. En god och nyttig liten förrätt, tilltugg, tapas eller aptitretare. Servera gärna med ett gott bröd till.

Räkna 1-2 stora eller 2-3 mindre pilgrimsmusslor per portion. Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna - gärna med romen kvar - och då räcker en per portion. Använder du de mindre frysta så ta då två per portion. Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete. 

Pilgrimsmusslorna kan grillas på utegrill eller grillas inne i grillpanna eller het stekpanna. 

Vintips är ett kylt vitt vin ex. av druvan Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne. 

4 portioner grillade pilgrimsmusslor med guacamole

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram pilgrimmsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 60 gram grönsallad som ex. machesallad, ruccola eller babyspenat
  • 1 avokado
  • 4 msk crème fraiche
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Lägg i en mixer. Eller använd en stavmixer i en hög smal skål.
  2. Mixa avokadon slät med citronsaft, crème fraiche salt och peppar. Denna kan du förbereda i god tid och ha i kylen.
  3. Skölj sallad.
  4. Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja, salt och peppar.
  5. Hetta upp en grillpanna, stekpanna eller använd en utegrill och grilla pilgrimsmusslorna på ca 30 sekunder på varje sida.
  6. Servera de grillade pilgrimsmusslorna med guacamolen samt salladen vid sidan. Droppa över lite citronsaft samt strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på musslorna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer