Lammgryta med ben
Koka en mustig lammgryta på lammkött med ben. Ett långkok som får smak av tomat, selleri, oregano, morot, apelsin, vitlök och vin.
Tillagning
- Bryn lammköttet runt om i lite olivolja och lägg över i en skål till senare. Salta och peppra köttet när du steker det.
- Skala och hacka löken fint samt pressa vitlök.
- Strimla blekselleri.
- Fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
- Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
- Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
- Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
- Häll på vatten, krossade tomater och buljongtärning.
- Skala och tärna en morot smått och tillsätt den.
- Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
- Lägg i oregano och lagerblad.
- Tillsätt köttet till grytan och koka i 2 timmar.
- Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
- Lammgrytan med ben är klar att servera med önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Serveringsförslag
- Lammgrytan kan du servera med mos, kokt ris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.
- Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.
Varianter
- Gott i är även att koka med några dl kokta bönor i grytan.
- Tärnad potatis kan man också koka med på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 182 kcal