Lammgryta med ben

Koka en mustig lammgryta på lammkött med ben. Ett långkok som får smak av tomat, selleri, oregano, morot, apelsin, vitlök och vin.

Lammgrytan kan du servera med mos, kokt ris, kokt potatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.

Gott i är även att koka med några dl kokta bönor i grytan. Tärnad potatis kan man också koka med på slutet.

4 portioner lammgryta med ben

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött med ben i grova delar
  • 0,5 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 morot
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 1 lagerblad
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Bryn lammköttet runt om i lite olivolja och lägg över i en skål till senare. Salta och peppra köttet när du steker det.
  2. Skala och hacka löken fint samt pressa vitlök.
  3. Strimla blekselleri.
  4. Fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  6. Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
  7. Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  8. Häll på vatten, krossade tomater och buljongtärning.
  9. Skala och tärna en morot smått och tillsätt den.
  10. Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  11. Lägg i oregano och lagerblad.
  12. Tillsätt köttet till grytan och koka i 2 timmar.
  13. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  14. Lammgrytan med ben är klar att servera med önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer