Lammgryta med ben

Mustig gryta som är god med pasta som tagliatelle, skruvar, färska gnocchis, råris, kokt potatis, potatismos, ris osv.
Smaksatt med tomat, oregano, vitlök och vin - blir riktigt god när den får koka i två timmar.

4 portioner lammgryta med ben

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött med ben i grova delar
  • 0,5 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 morot
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 1 lagerblad
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Bryn lammköttet runt om i lite olivolja och lägg över i en skål till senare. Salta och peppra köttet när du steker det.
  2. Skala och hacka löken fint samt pressa vitlök.
  3. Strimla blekselleri.
  4. Fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  6. Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
  7. Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  8. Häll på vatten, krossade tomater och buljongtärning.
  9. Skala och tärna en morot smått och tillsätt den.
  10. Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  11. Lägg i oregano och lagerblad.
  12. Tillsätt köttet till grytan och koka i 2 timmar.
  13. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  14. Lammgrytan med ben är klar att servera med önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer