Lammgryta med ben

Mustig gryta som är god med pasta som tagliatelle, skruvar, färska gnocchis, råris, kokt potatis, potatismos, ris osv.
Smaksatt med tomat, oregano, vitlök och vin - blir riktigt god när den får koka i två timmar.

4 portioner lammgryta med ben

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammkött med ben i grova delar
  • 0,5 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 morot
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 1 lagerblad
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Bryn lammköttet runt om i lite olivolja och lägg över i en skål till senare. Salta och peppra köttet när du steker det.
  2. Skala och hacka löken fint samt pressa vitlök.
  3. Strimla blekselleri.
  4. Fräs i olja några minuter under omrörning i en stor stekgryta.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs i några minuter till.
  6. Rör ut vetemjöl och fräs någon minut.
  7. Tillsätt vitt vin. Rör om och koka ihop till hälften.
  8. Häll på vatten, krossade tomater och buljongtärning.
  9. Skala och tärna en morot smått och tillsätt den.
  10. Skölj apelsin och riv skalet. Tillsätt rivet apelsinskal och rör om.
  11. Lägg i oregano och lagerblad.
  12. Tillsätt köttet till grytan och koka i 2 timmar.
  13. Smaka av lammgrytan med salt och peppar.
  14. Lammgrytan med ben är klar att servera med önskade tillbehör. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer