Kycklingpaj

Kycklingpaj med broccoli, champinjoner, paprika, vitlök och svarta bönor.
Godast blir pajen med stekt kycklingkött eller kokt kycklingkött du hackat eller dragit isär grovt. Sök recept på helgrillad kyckling eller pulled chicken här på receptfavoriter. Man kan också köpa färdiggrillad kyckling.
Servera gärna med matyoghurt eller gräddfil, grönsallad samt vinägrett.
Använd gärna en pajform på 24 diameter med höga kanter för det är mycket med smaskig fyllning.
Du kan ha andra grönsaker i kycklingpajen. Några förslag är fräst purjolök, svarta grovhackade oliver, soltorkade tomater, smulad fetaost, färsk koriander, små champinjoner på burk, vit inlagd sparris, tärnad kokt morot, strimlad selleri, hackad fänkål med mera.

6 portioner kycklingpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 100 gram majs
  • 1 pkt svarta bönor
  • 1 röd paprika
  • 0,5 huvud broccoli
  • 300 gram kokt eller stekt kycklingkött
  • 4 champinjoner
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost som mozzarella

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dra isär eller grovhacka sönder kycklingkött.
  4. Skala och hacka lök samt vitlök.
  5. Häll av svarta bönor och skölj dem i ett durkslag.
  6. Fräs lök och vitlök, majs och svarta bönor i smör eller olivolja någon minut.
  7. Tärna paprika och svamp och tillsätt dem.
  8. Skär broccoli i buketter och koka i några minuter i lite vatten.
  9. Tillsätt kyckling och broccoli samt fräs runt några minuter.
  10. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen. Pajdeg som sticker ut över kanten kan du antingen vika över eller skära bort och kavla ut samt skära till 2 cm smala längder att toppa pajen med som på bilden.
  11. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  12. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  13. Fördela kycklingfyllningen i pajskalet
  14. Häll i äggstanningen. Lägg ev. över pajdeg i smala längder.
  15. Grädda kycklingpajen 30-40 minuter tills all äggstanning stelnat.
  16. Du kan testa om kycklingpajen är stel genom att skaka på den.
  17. Ta ut och servera pajen varm eller kall. Gärna med grönsallad, matyoghurt eller gräddfil samt ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer