Pajdeg med grahamsmjöl
Pajdeg med grahamsmjöl ger en lite rustikare och grövre pajdeg som passar till alla matpajer. Vidare med smör, rapsolja, vetemjöl, salt och lite vatten.
Knåda ihop och tryck ut i en pajskal och baka pajskalet först. Fyll sedan med valfri fyllning och äggstanning samt baka vidare till önskad matpaj.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluftsugn.
- Skär smör i kuber.
- Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen.
- Slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 20-30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
- Stick hål över botten av degen med en gaffel innan du gräddar den.
- Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Nu är pajskalet klart att användas och kan fyllas till den paj du önskar laga.
Varianter
- Med enbart vetemjöl får du en klassisk pajdeg.
- Byt ut smör mot mjölkfritt margarin för en vegan pajdeg.
Val av form
- Baka pajdegen i en metallform med non-stick yta, porslin, keramik eller ugnsfast glas funkar också.
- Du kan baka i portionsformar eller en rund stor pajform - degen räcker till en form på ca 24-28 cm diameter.
- Vidare kan du baka i engångsformar i aluminium i valfri storlek.
- Dubblar du satsen räcker den till en långpanna ca 30-40 cm.
Degen kan förberedas
- Ska du ex. ha fest så kan du baka pajskal i förväg i små portionsformar (aluminium) eller valfri storlek som du sedan fryser in.
- Du kan spara lite av pajdegen och garnera pajen med genom att lägga i mönster på pajen ex. som remsor eller rutmönster.
Tips till förgräddning:
För att inte degen ska bubbla upp under förgräddningen kan du:
- Klippa till lite bakplåtspapper så det passar att lägga över pajdegen i pajformen samt täck med ca 2 dl torkade gula ärter.
- Eller stick hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp.
Äggstanning
Äggstanning gör du genom att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk (standard), 2 krm salt och 1 krm peppar och ev. en knivsudd curry.
Fyllningar och förslag på pajer att baka med pajdegen
- Fyllning kan vara frästa grönsaker som purjolök, rödlök, blomkål, broccoli, svamp, paprika som du fyller pajskalet med och häller över äggstanningen och bakar till paj i ca 30-40 minuter på 225 grader i nedre delen av ugnen.
- Denna pajdeg har jag använt till att baka tomatpaj med god ost.
- Fler förslag är fransk lökpaj, vegetarisk paj eller grönsakspaj med fetaost, ost och skinkpaj eller kycklingpaj.
- Här hittar du alla pajrecept och här kan du läsa mer om hur du lyckas med paj.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal