Kokt kyckling eller höns

Introduktion och förberedelse

Köp en hel kyckling eller höna och koka egen buljong. Blir jättegod kyckling- eller hönsbuljong till sås eller soppa samt kyckling- och hönskött att plocka av - en slags pulled kyckling eller höna - använda som till fyllningar, röror, mackor, bakad potatis, grytor, pajer, pytter, soppor, wok med mera.

Du kan få ut minst två rätter - först en med kycklingköttet och en del buljong exempelvis först kycklingcurry sedan en till rätt med resten av kycklingköttet och resten av buljongen ex. en kycklingsoppa. Eller andra valfria rätter.

En klassiker är kyckling eller höns curry - i currysås serverat med ris. Då får currysåsen jättegod smak med kyckling- eller hönsbuljongen. Kokt höna är billigare och du kan köpa en fryst höna och låta den tina i kylen dagen innan. Höns måste koka längre än vanlig kyckling.

4 portioner Kokt kyckling eller höns

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • ca 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött.
  9. Dela köttet i grova bitar.
  10. Nu har du kokt kyckling- eller hönskött samt buljong att som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera. Exempelvis kan du laga currysås på buljongen och stuva köttet till currygryta och servera med ris och mangochutney samt grönsaker som kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.