Kokt kyckling eller höns

Introduktion och förberedelse

Köp en hel kyckling eller höna och koka egen buljong.

Serveringsförslag

  • Blir jättegod kyckling- eller hönsbuljong till sås eller soppa.
  • Kyckling- och hönskött att plocka av - en slags pulled kyckling eller höna - använda som till fyllningar, röror, mackor, bakad potatis, grytor, pajer, pytter, soppor, wok med mera.
  • En klassiker är att laga kyckling eller höns i currysås. Då får currysåsen jättegod smak med buljongen.

Två rätter 

  • Du kan få ut minst två rätter av en kokt kyckling. Först en med kycklingköttet och en del av buljongen - exempelvis denna kycklingcurry.
  • Resten av buljongen och ev. kycklingkött kan du laga en kycklingsoppa på eller använda buljongen till denna ramen med kyckling
  • Kycklingbuljong kan även användas till såser som cidersås

Prisvärt med höns

Kokt höna är billigare och du kan köpa en fryst höna och låta den tina i kylen dagen innan. Höns måste koka längre än vanlig kyckling.

4 portioner kokt kyckling eller höns

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • ca 2 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några persiljestjälkar (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött.
  9. Dela köttet i grova bitar.
  10. Nu har du kokt kyckling- eller hönskött samt buljong att som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera. Exempelvis kan du laga currysås på buljongen och stuva köttet till currygryta och servera med ris och mangochutney samt grönsaker som kokt broccoli.
  11. Vill du ej ha så fet buljong så kan du låta den svalna och kallna i kylen så flyter fettet upp till ytan och stelnar - det är då lätt att ta bort.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 214 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-13