Nudelsoppa med kycklingfilé
Nudelsoppa med marinerad stekt kycklingfilé, kycklingbuljong, nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, färsk koriander, chili och lime.
En variant på nudelsoppa med inspiration från japansk ramen lagad med äggnudlar samt ingredienser och tillbehör som jag tycker blir gott.
Kycklingfilén stekte jag med en smakrik marinad av kinesisk soja, torkad ingefära, senapspulver, sirap och balsamvinäger.
Tillagning
- Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
- Lägg kycklingen i en skål. Tillsätt marinaden och blanda runt. Hit kan du förbereda och förvara i kylen övertäckt. Låt marinera minst 45 minuter upp mot en timme och längst över natten.
- Gör kycklingbuljong genom att koka egen kycklingbuljong enligt länk ovan eller koka upp vatten och tillsätt 4 kycklingbuljongtärningar eller motsvarande buljong.
- Stek kycklingfiléerna i stekpanna eller grillpanna några minuter på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt. Innertemperaturen ska vara 68 grader i den tjockaste biten. Lägg över på en tallrik och låt vila under lite aluminiumfolie eller lock minst fem minuter.
- SERVERING: Förbered de grönsaker du vill ha i din soppa. Förslagsvis skölj och strimla salladslök fint; skala och strimla rödlök; plocka och grovhacka färsk koriander; skölj böngroddar; skölj dela, kärna ur och strimla röd chili och skölj samt klyfta lime.
- Koka nudlarna enligt paket. Jag kokte äggnudlar i fyra minuter. Häll av i durkslag. De kan även kokas direkt i buljongen. Servera då direkt. Ska du förbereda dem innan så koka dem i vatten och skölj dem kalla och förvara i kylen.
- Skär upp kycklingen mot köttfibrerna i tunna skivor eller tärna den.
- Se till att kycklingbuljongen kokar så den är riktigt varm. Smaka av den med någon msk ljus japansk soja. Man kan även ta i stjälkarna från färsk koriander. Har du använt buljongtärning till buljongen så är den redan rätt salt så du tänker på det. Man kan även smaka av buljongen med någon halv tsk sriracha chilisås.
- Fördela nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, chili och rödlök i skålar.
- Häll på kokande kycklingbuljong - ca 5 dl i varje skål.
- Fördela sedan kycklingen i varje skål. Strö över färsk koriander och lägg en klyfta lime vid sidan.
- Soppan är klar att servera.
- Förslag är att servera med ätpinnar och en sked till buljongen. Pressa limeklyftan och smaka av med lime. När man äter kan man justera sältan med ljus japansk soja till. Sriracha chilisås eller chiliolja passar till för de som vill ha lite extra hetta.
Med köpt buljong
Till buljongen kan du använda färdig köpt kycklingbuljong, kycklingbuljongtärningar eller motsvarande.
Med hemgjord buljong
Vill du laga soppan från grunden kan du koka egen kycklingbuljong. Då kan du förslagsvis koka denna dagen innan om du vill förbereda i god tid. Resten av buljongen som blir över kan du spara och frysa in.
Varianter
- En vegetarisk nudelsoppa kan du laga med tofu eller grönkål och ägg.
- Man kan även laga nudelsoppa med revbensspjäll och god buljong på benen.
Med hel kokt kyckling
Ett alternativ är att koka en hel kyckling eller höns så får du buljong samt kött till soppan. Då kan du utesluta kycklingfilén och helt enkelt lägga i tärnat kycklingkött från den kokta kycklingen i soppan.
Eller så sparar eller fryser du in kycklingköttet till en annan rätt och toppar med kycklingfilén enligt nedan.
Eller skär ut kycklingfiléerna samt bena ur låren på den hela kycklingen innan du kokar buljong på skrovet - marinera samt stek filéer och lårkött som nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 411 kcal