Ramen med kycklingfilé

Introduktion och förberedelse

Ramen med kycklingfilé. En nudelsoppa med kycklingbuljong, marinerad stekt kycklingfilé, nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, färsk koriander, chili och lime.

Min variant på kycklingramen som är en slags kycklingsoppa.

Kycklingfilén stekte jag med en smakrik marinad av kinesisk soja, torkad ingefära, senapspulver, sirap och balsamvinäger.

Räkna att du behöver ca 1,6 liter buljong till 4 portioner nudelsoppa.

Med köpt buljong

Till buljongen kan du använda färdig köpt kycklingbuljong, kycklingbuljongtärningar eller motsvarande.

Med hemgjord buljong

Vill du laga soppan från grunden kan du koka egen kycklingbuljong. Då kan du förslagsvis koka denna dagen innan om du vill förbereda i god tid. Resten av buljongen som blir över kan du spara och frysa in.

Med hel kokt kyckling

Ett alternativ är att koka en hel kyckling eller höns så får du buljong samt kött till soppan. Då kan du utesluta kycklingfilén och helt enkelt lägga i tärnat kycklingkött från den kokta kycklingen i soppan.

Eller så sparar eller fryser du in kycklingköttet till en annan rätt och toppar med kycklingfilén enligt nedan.

Eller skär ut kycklingfiléerna samt bena ur låren på den hela kycklingen innan du kokar buljong på skrovet - marinera samt stek filéer och lårkött som nedan.

Kycklingramen med kycklingbuljong i soppskål.
Kycklingramen med kycklingbuljong, nudlar, salladslök, rödlök, färsk koriander, böngroddar, chili och lime.

4 portioner ramen med kycklingfilé

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,6 liter kycklingbuljong
  • 4 kycklingfiléer, gärna färska eller tinade frysta
  • MARINAD: 1/2 msk mald ingefära
  • 2 msk sirap, ljus eller mörk
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk senapspulver ex Colmans
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 2 krm salt
  • TILLBEHÖR: 300 gram äggnudlar eller valfria nudlar till ramen som bandnudlar, risnudlar eller sobanudlar
  • 4 salladslökar
  • 1/2 rödlök
  • 180 gram böngroddar, ett paket
  • 1 röd färsk chili
  • 4 klyftor lime
  • 1/2 kruka färsk koriander, ca 1-2 dl grovt hackad

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Lägg kycklingen i en skål. Tillsätt marinaden och blanda runt. Hit kan du förbereda och förvara i kylen övertäckt. Låt marinera minst 45 minuter upp mot en timme och längst över natten.
  3. Gör kycklingbuljong genom att koka egen kycklingbuljong enligt länk ovan eller koka upp vatten och tillsätt 3-4 kycklingbuljongtärningar eller motsvarande buljong.
  4. Stek kycklingfiléerna i stekpanna eller grillpanna några minuter på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt. Innertemperaturen ska vara 68 grader i den tjockaste biten. Lägg över på en tallrik och låt vila under lite aluminiumfolie eller lock minst fem minuter.
  5. SERVERING: Koka nudlarna enligt paket. Jag kokte äggnudlar i fem minuter. Häll av i durkslag och servera direkt eller skölj ljumma eller kalla. Kan förberedas innan.
  6. Förbered de grönsaker du vill ha i din ramen. Förslagsvis skölj och strimla salladslök fint; skala och strimla rödlök; plocka och grovhacka färsk koriander; skölj böngroddar; skölj dela, kärna ur och strimla röd chili och skölj samt klyfta lime.
  7. Skär upp kycklingen mot köttfibrerna i tunna skivor.
  8. Se till att kycklingbuljongen kokar så den är riktigt varm.
  9. Fördela nudlar och grönsaker som salladslök, böngroddar, chili och rödlök i skålar.
  10. Häll på het buljong - ca 4 dl i varje skål.
  11. Fördela sedan en skivad kycklingfilé i varje skål. Strö över färsk koriander och lägg en klyfta lime vid sidan.
  12. Ramen med kycklingfilé är klar att servera.
  13. Förslag är att servera med ätpinnar och en sked till buljongen. Det kan även behövas lite salt. Vidare kan man ha lite ljus japansk soja till. Sriracha chilisås eller chiliolja passar till för de som vill ha lite extra hetta.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 411 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-11