Kyckling med grön curry

Introduktion och förberedelse

En klassisk gryta från Thailand med mör kyckling i hemgjord grön currypasta, kokosmjölk och grönsaker.

Serveringsförslag

Servera med jasminris, thairis eller ägg- eller risnudlar.

Denna rätt lagade jag på en matkurs i Thailand och jag har skrivit om den lite så den passar i Sverige.

Ett tips är att besöka en välsorterad asiatisk affär för ingredienser och en stor mortel (samt ev. en wok).

Egen eller köpt grön currypasta

Vi gjorde en stor omgång grön currypasta som blev mycket god - och het!

Blir en stor sats (ca 10 portioner) grön currypasta så resten kan du spara i kylen i en vecka i en burk eller frysa in till nästa gång.

Det går också att laga med färdig currypasta men blir mycket gott med hemgjord currypasta.

Varianter

Grytan kan varieras med fisk som kalkon, quorn, lax, tofu, räkor, paneerost samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, sparris, morot, gröna bönor, böngroddar eller bambuskott med mera.

4 portioner kyckling med grön curry

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 msk matolja
  • 4 msk grön currypasta, hemgjord - se länk ovan - eller 1-4 msk köpt färdig currypasta efter tycke
  • 1 burk kokosgrädde (eller kokosmjölk)
  • 2,5 dl kycklingfond eller vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 400 gram kycklingfilé
  • 4 apple-eggplants (vit äggplanta), minizucchinis eller en vanlig grön eller gul zucchini
  • 100 gram pea-eggplants (små mini-äggplantor) eller gröna ärtor
  • 4 kaffir limelöv
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk palmsocker (krossat om torkat)
  • 1 stor röd chili (mild sort) för garnering
  • 15 blad thai basilika (sweet thai basil)

Tillagning

  1. Gör gärna egen currypasta enligt länk ovan. Eller använd köpt färdig grön currypasta.
  2. Strimla kycklingen mot köttfibrerna i mumsbitstora deler.
  3. Börja koka ris om du vill ha det till.
  4. Fräs currypastan i olja någon minut. Gärna i en wok. Stor gryta går också bra.
  5. Tillsätt några msk kokosgrädde och rör ut i currypastan samt koka upp.
  6. Tillsätt kycklingen och fräs runt i några minuter.
  7. Tillsätt resterande kokosgrädde samt kycklingfond eller vatten och kycklingbuljongtärning. Spara någon msk kokosgrädde till garnering.
  8. Skölj och skär apple-eggplants eller zucchini i grova bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt pea-eggplants eller ärtor.
  10. Vik limebladen på mitten och dra bort stjälken. Skär bladen i halva delar. Tillsätt dem.
  11. Tillsätt hela blad av thaibasilikan - spara några till garnering.
  12. Dela och kärna ur röd chili. Skär i strimlor till garnering.
  13. Låt kycklingen koka några minuter. Kolla att den är genomkokt genom att det ska gå lätt att dela en bit med en sked.
  14. Smaka av currygrytan med salt, socker, fisksås samt ev. lite mer grön currypasta för mer hetta.
  15. Garnera kycklinggrytan med limeblad och färsk röd chili.
  16. Servera med kokt ris eller risnudlar.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-09