Kyckling med grön curry

En klassisk gryta från Thailand med mör kyckling i hemgjord grön currypasta, kokosmjölk och grönsaker. Servera med jasminris eller risnudlar.
Här har jag gjort egen grön currypasta som blir mycket god. Blir en stor sats (ca 10 portioner) grön currypasta så resten kan du spara i kylen i en vecka i en burk eller frysa in till nästa gång. Det går också att laga med färdig currypasta men blir mycket gott med hemgjord currypasta.
Ett tips är att besöka en välsorterad asiatisk affär för ingredienser och en stor mortel (samt ev. en wok).
Grytan kan varieras med fisk som kalkon, quorn, lax, tofu, räkor samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, sparris, morot, gröna bönor, bambuskott eller andra knapriga grönsaker.

4 portioner kyckling med grön curry

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • GRÖN CURRYPASTA av torra kryddor, del ett: 2 msk svartpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Currypasta av färska och blöta kryddor, del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot
  • 2 msk hackad korianderrot
  • 2 tsk hackad färsk gurkmeja
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 6 gröna Birds Eye Chili eller beroende på önskad styrka
  • 2 små schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta thai schrimp paste
  • 20 blad grön thai basilika
  • KYCKLING MED GRÖN CURRYPASTA: 2 msk matolja
  • 4 msk grön currypasta
  • 1 burk kokosgrädde (eller kokosmjölk)
  • 2,5 dl kycklingfond eller vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 400 gram kycklingfilé
  • 4 apple-eggplants (vit äggplanta) eller en zucchini
  • 100 gram pea-eggplants (små äggplantor) eller gröna ärtor
  • 4 kaffir limelöv
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk palmsocker (krossat om torkat)
  • 1 stor röd chili (mild sort) för garnering
  • 15 blad thai basilika (sweet thai basil)

Tillagning

  1. GRÖN CURRYPASTA: Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta och blad av thaibasilika.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den gröna currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
  12. KYCKLING MED GRÖN CURRYPASTA: Strimla kycklingen mot köttfibrerna i mumsbitstora deler.
  13. Börja koka ris om du vill ha det till.
  14. Fräs currypastan i olja någon minut. Gärna i en wok. Stor gryta går också bra.
  15. Tillsätt några msk kokosgrädde och rör ut i currypastan samt koka upp.
  16. Tillsätt kycklingen och fräs runt i några minuter.
  17. Tillsätt resterande kokosgrädde samt kycklingfond eller vatten och kycklingbuljongtärning. Spara någon msk kokosgrädde till garnering.
  18. Skölj och skär apple-eggplants eller zucchini i grova bitar och tillsätt dem.
  19. Tillsätt pea-eggplants eller ärtor.
  20. Vik limebladen på mitten och dra bort stjälken. Skär bladen i halva delar. Tillsätt dem.
  21. Tillsätt hela blad av thaibasilikan - spara några till garnering.
  22. Dela och kärna ur röd chili. Skär i strimlor till garnering.
  23. Låt kycklingen koka några minuter. Kolla att den är genomkokt genom att det ska gå lätt att dela en bit med en sked.
  24. Smaka av currygrytan med salt, socker, fisksås samt ev. lite mer grön currypasta för mer hetta.
  25. Garnera kycklinggrytan med limeblad och färsk röd chili.
  26. Servera med ris eller risnudlar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-06-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer