Kyckling med grön curry

En klassisk gryta från Thailand med mör kyckling i hemgjord grön currypasta, kokosmjölk och grönsaker. Servera med jasminris eller risnudlar.
Här har jag gjort egen grön currypasta som blir mycket god. Blir en stor sats (ca 10 portioner) grön currypasta så resten kan du spara i kylen i en vecka i en burk eller frysa in till nästa gång. Det går också att laga med färdig currypasta men blir mycket gott med hemgjord currypasta.
Ett tips är att besöka en välsorterad asiatisk affär för ingredienser och en stor mortel (samt ev. en wok).
Grytan kan varieras med fisk som kalkon, quorn, lax, tofu, räkor samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, sparris, morot, gröna bönor, bambuskott eller andra knapriga grönsaker.

4 portioner kyckling med grön curry

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • GRÖN CURRYPASTA av torra kryddor, del ett: 2 msk svartpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Currypasta av färska och blöta kryddor, del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot
  • 2 msk hackad korianderrot
  • 2 tsk hackad färsk gurkmeja
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 6 gröna Birds Eye Chili eller beroende på önskad styrka
  • 2 små schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta thai schrimp paste
  • 20 blad grön thai basilika
  • KYCKLING MED GRÖN CURRYPASTA: 2 msk matolja
  • 4 msk grön currypasta
  • 1 burk kokosgrädde (eller kokosmjölk)
  • 2,5 dl kycklingfond eller vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 400 gram kycklingfilé
  • 4 apple-eggplants (vit äggplanta) eller en zucchini
  • 100 gram pea-eggplants (små äggplantor) eller gröna ärtor
  • 4 kaffir limelöv
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk palmsocker (krossat om torkat)
  • 1 stor röd chili (mild sort) för garnering
  • 15 blad thai basilika (sweet thai basil)

Tillagning

  1. GRÖN CURRYPASTA: Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta och blad av thaibasilika.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den gröna currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
  12. KYCKLING MED GRÖN CURRYPASTA: Strimla kycklingen mot köttfibrerna i mumsbitstora deler.
  13. Börja koka ris om du vill ha det till.
  14. Fräs currypastan i olja någon minut. Gärna i en wok. Stor gryta går också bra.
  15. Tillsätt några msk kokosgrädde och rör ut i currypastan samt koka upp.
  16. Tillsätt kycklingen och fräs runt i några minuter.
  17. Tillsätt resterande kokosgrädde samt kycklingfond eller vatten och kycklingbuljongtärning. Spara någon msk kokosgrädde till garnering.
  18. Skölj och skär apple-eggplants eller zucchini i grova bitar och tillsätt dem.
  19. Tillsätt pea-eggplants eller ärtor.
  20. Vik limebladen på mitten och dra bort stjälken. Skär bladen i halva delar. Tillsätt dem.
  21. Tillsätt hela blad av thaibasilikan - spara några till garnering.
  22. Dela och kärna ur röd chili. Skär i strimlor till garnering.
  23. Låt kycklingen koka några minuter. Kolla att den är genomkokt genom att det ska gå lätt att dela en bit med en sked.
  24. Smaka av currygrytan med salt, socker, fisksås samt ev. lite mer grön currypasta för mer hetta.
  25. Garnera kycklinggrytan med limeblad och färsk röd chili.
  26. Servera med ris eller risnudlar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer