Kokt kyckling med citronsås

Kokt kyckling eller höns med citronsås på buljongen serverad med kokta knippmorötter i olika färger, kokt delikatesspotatis samt babyspenat.

4 portioner kokt kyckling med citronsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling eller höna
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar (valfritt)
  • CITRONSÅS: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 8 knippmorötter, gärna i olika färger som orange, lila och gula
  • 16 delikatesspotatisar
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grovhackad persilja
  • 40 gram babyspenat till servering

Tillagning

  1. KOKT KYCKLING: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i koket.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt alla ingredienser.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen. Spara buljongen.
  7. Skumma bort fettet.
  8. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Förbered under tiden tillbehör och sås.
  9. TILLBEHÖR: Koka upp en kastrull med en liter vatten.
  10. Tillsätt 0,5 tsk salt.
  11. Putsa potatisarna och skär bort ev. fula delar.
  12. Börja koka potatisarna.
  13. Skär av blasten men lämna ca 2 cm i toppen.
  14. Skala morötterna.
  15. Tillsätt morötterna när potatisen kokat i 10 minuter. Koka ytterliggare 10 minuter.
  16. Häll av morötter och potatisar.
  17. Lägg tillbaks i kastrullen och tillsätt smör, salt och peppar. Rör runt och lägg upp att servera på fat eller tallrik. Garnera ev. med hackad persilja.
  18. CITRONSÅS: Fräs smöret i en såskastrull.
  19. Rör i mjölet och fräs det någon minut.
  20. Tillsätt buljongen (eller vatten och buljongtärning) lite i taget under omrörning.
  21. Rör ut klumpar och koka såsen i 5 minuter.
  22. Tillsätt pressad citron samt grädde.
  23. Smaka av citronsåsen med salt och peppar under tiden du värmer upp den.
  24. DAGS ATT SERVERA: Dela kycklingköttet i grova bitar. Lägg ev. upp på fat och slå lite sås över.
  25. Servera den kokta kycklingen med citronsåsen samt de kokta morötterna och potatisarna. Gott till är också babyspenat.

Val av kyckling

  • Du kan koka kyckling eller höns. Höns tar längre tid att koka mört men blir billigare och ändå mycket gott.
  • Godast är färsk svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
  • Köper du fryst kyckling så lägg den att tina i kylen dagen innan.

Rester

Av en kokt kyckling får du förutom köttet både buljong till såsen och buljong samt kött över till en soppa nästa dag. Av resterna kan du laga kycklingsoppa, thailändsk kycklingsoppa eller pho-soppa.

Kyckling i citronsås garnerad med en skiva citron samt tillbehör på tallrik
Kyckling i citronsås garnerad med en skiva citron. Jag kokte delikatesspotatis samt gula, lila och orange knippmorötter som tillbehör. Vidare lite färsk babyspenat och bladpersilja till.

E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-08