Pho-soppa med kyckling

En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull kycklingbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta kycklingbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ett halvt tunt skivat stekt kycklingbröst per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

6 portioner Pho-soppa med kyckling

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • Till kycklingbuljong: en kyckling eller kokhöns på ca 1,5 kg
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk torkad koriander
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl fisksås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 liter vatten
  • Tillbehör: 400 gram platta risnudlar, förslagsvis 3 mm breda
  • 2 morötter
  • 5 dl färska böngroddar
  • 1 gul lök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 6 svampar ex. shiitake, ostronskivling eller champinjon (valfritt)
  • 4 klyftor lime
  • 2 tsk het chilisås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk ostronsås
  • 1 tsk hoisinsås

Tillagning

  1. Ta ur inkråm från kycklingen. Du kan koka med inkråmet om du gillar det annars släng det. Lägg kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten.
  2. Koka upp och skumma av ev. skum med en slev.
  3. Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
  4. Koka kycklingen mör under lock på medelvärme i ca 2 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.
  5. Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter innan buljongen kokt klart.
  6. Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
  7. Ta upp kycklingen och lägg i en skål att svalna något. Fiska också upp ev. stjälkar och benbitar samt kryddor.
  8. Ställ tillbaks buljongen att koka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar. Om du vill kan du sila bort kryddorna från buljongen. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
  9. Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg stammarna att koka med i buljongen. Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
  10. Plocka kycklingköttet från benen och skär i tärningar. Lägg tillbaks i buljongen eller lägg på en tallrik.
  11. Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen eller koka i en stor kastrull med saltat (1 tsk salt) vatten buljongen.
  12. Lägg upp nudlarna i en skål med en pastaslev. Eller lägg upp dem direkt i djupa portionsskålar eller tallrikar.
  13. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, kött, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
  14. Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) gärna med pinnar.
  15. Blanda runt allt i soppskålen och njut.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer