Pho-soppa med kyckling

Introduktion och förberedelse

En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping. Samt sting av chili.

Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull kycklingbuljong och öka på tillbehören. 

Serveringsförslag

Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag.

Tips

  • Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta kycklingbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
  • Kokar du med färdig buljong och/eller vill du lyxa till pho-soppan med mer kycklingkött - som på bilden - kan du steka kycklingfiléer och ha i soppan. Räkna 1/2 tunt skivat kycklingbröst per portion. 

Varianter

Istället för kyckling kan du laga soppan med kött eller vegetarisk med tofu

Att dricka till

Ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

6 portioner Pho-soppa med kyckling

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1 kyckling eller kokhöns på ca 1,5 kg; eller 2 kycklingfiléer och 3 kycklingbuljongtärningar eller motsvarande
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk torkad koriander
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl fisksås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 liter vatten
  • TILLBEHÖR: 400 gram platta risnudlar, förslagsvis 3 mm breda
  • 2 morötter
  • 5 dl färska böngroddar
  • 1 gul lök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 6 svampar ex. shiitake, ostronskivling eller champinjon (valfritt)
  • 4 klyftor lime
  • 2 tsk het chilisås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk ostronsås
  • 1 tsk hoisinsås

Tillagning

  1. MED HEL KYCKLING: Ta ur inkråm från kycklingen. Du kan koka med inkråmet om du gillar det annars släng det. Lägg kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten. Koka upp och skumma av ev. skum med en slev.
  2. Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna till buljongen: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
  3. Koka hel kyckling mör med lock på medelvärme i ca 2 timmar. Köttet ska lossna lätt från benen.
  4. Ta upp kycklingen och lägg i en skål att svalna något. Fiska också upp ev. stjälkar och benbitar samt kryddor.
  5. MED KÖPT BULJONG OCH KYCKLINGFILÉ: Eller koka upp vattnet med färdig kycklingbuljongtärning. Tillsätt kryddorna till buljongen: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås. Bryn kycklingfiléer i lite olja samt stek klart ca 5 minuter på varje sida tills kycklingen är genomstekt. Låt svalna. Skiva sedan mot köttfibrerna samt lägg upp på fat och garnera med strimlad salladslök.
  6. Låt buljongen småkoka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar. Om du vill kan du sila bort kryddorna från buljongen. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
  7. Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter.
  8. Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
  9. Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg stammarna att koka med i buljongen. Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
  10. Plocka kycklingköttet från benen och skär i tärningar. Lägg tillbaks i buljongen eller lägg på en tallrik.
  11. Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen eller koka i en stor kastrull med saltat (1 tsk salt) vatten buljongen.
  12. Lägg upp nudlarna i en skål med en pastaslev. Eller lägg upp dem direkt i djupa portionsskålar eller tallrikar.
  13. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, kött, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
  14. Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) gärna med pinnar.
  15. Blanda runt allt i soppskålen och njut.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-29