Tom Kha Kai Thailändsk kycklingsoppa

Introduktion och förberedelse

Tom Kha Kai är en Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal, limeblad, thaibasilika, färsk koriander, svamp, citrongräs, färsk koriander med mera.

Kyckling heter Kai, galangal (kha) och soppan (Tom).

Besök en asiatisk välsorterad mataffär för alla ingredienser.

Den röda chilioljan som flyter som röda droppar på bilden som används vid garnering är en mild chiliolja som finns att köpa färdig.

Mitt förslag är att även ställa fram chilioljan vid servering så kan de som vill droppa över så mycket de vill för en hetare soppa.

Serveringsförslag

Soppan kan serveras som förrätt eller huvudrätt som lätt lunch eller middag.

Vill du ha lite matigare kan du servera soppan med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.

Varianter

Istället för kyckling kan du laga soppan med räkor (goong) och då heter soppan Tom Kha Goong eller med fisk Tom kha Plaah.

Man kan också ha sparris, minimajs och tofu (mjuk tofu) i soppan.

Tom Kha Kai thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk serverad i skål
Tom Kha Kai är en thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk som passar som förrätt, lätt lunch eller middag med ris till.

4 portioner Tom Kha Kai kycklingsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 dl kycklingbuljong eller vatten plus två kycklingbuljongtärningar
  • 4 schalottenlökar eller 1 rödlök
  • 6 Birds Eye Chilis (starka) eller någon Jalapeno eller efter tycke
  • 1 tumme färsk galangal rot
  • 2 citrongräs
  • 300 gram kycklingfilé
  • 1 burk kokosmjölk
  • 400 gram skogschampinjoner, portabello eller shii-take
  • 6 körsbärstomater
  • 4 kaffir limeblad
  • 10 blad thai-basilika
  • 4 tsk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 3 tsk palmsocker eller 1 tsk vanligt socker
  • 2 salladslökar eller vårlök till garnering
  • 1 dl grovt hackad färsk koriander till garnering
  • 2 msk chiliolja

Tillagning

  1. Förbered ingredienser: Mät upp kycklingbuljong eller vatten (tillsätt buljongtärningar) i en stor kastrull.
  2. Skala, dela och krossa löken grovt i en mortel samt tillsätt dem.
  3. Skär bort stjälkar på chilifrukterna. Krossa dem grovt i en mortel eller strimla dem. Tillsätt till buljongen.
  4. Skala galangal och skär i grova bitar samt tillsätt.
  5. Skär bort den nedersta millimetern av citrongräset och någon dm av den övre grönare delen. Skär sedan i ca 0,5 cm strimlor av tjocka delen av citrongräset. Tillsätt till buljongen.
  6. Koka upp och låt puttra.
  7. Skär kycklingen i små strimlor mot köttfibrerna.
  8. Tillsätt kyckling samt kokosmjölk lite i taget. Låt småputtra.
  9. Rensa, skölj och tärna eller skiva champinjoner samt skär tomater i halvor. Tillsätt dem.
  10. Skär salladslök i strimlor och färsk koriander grovt.
  11. Plocka bladen på thaibasilikan.
  12. Vik och ta bort den grova stjälken i mitten på limebladen. Skär dem på mitten.
  13. Blanda ner fisksås, limejuice och socker i soppan. Smaka av och tillsätt ev. mer fisksås, lime och socker samt ev. lite salt.
  14. Tillsätt och vänd i salladslök, limeblad, thaibasilika och färsk koriander (garnera med några blad på toppen) samt ringla över chiliolja och servera soppan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.