Tomatdoftande pastasås med kyckling

Pastasås med tomat toppad med kyckling. God till pasta som spagetti eller penne.
Servera gärna en tomatsallad samt bröd till. På bilden rustik baguette med röra av hälften färskost och hälften ajvar.

4 portioner pastasås med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller gnocchi
  • 3 kycklingfiléer
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm oregano
  • Pastasås: 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten purjolök
  • 2 stänger selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlök fint. Lägg i en kastrull med olivolja.
  2. Ansa, dela på längden och skölj purjolöken. Strimla den i halvcentimetertjocka skivor.
  3. Skölj och strimla selleri fint.
  4. Fräs lök, vitlök, purjo samt selleri i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att ta färg.
  5. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, cayenne, socker, salt och peppar. Låt såsen sjuda i 10 minuter under lock på medelvärme. Koka under tiden pastan.
  6. Dela och strimla kycklingen i små bitar. Blanda den med ingefära, oregano, salt och peppar.
  7. Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna och sänk sedan värmen och låt småsteka medan pastan kokar klart.
  8. Tillsätt crème fraiche till tomatsåsen, rör om och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar och cayenne.
  9. Servera pastasåsen med pastan samt toppa med stekt kyckling och riven parmesan gärna också ett gott fullkornsbröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer