Tomatdoftande pastasås med kyckling

Pastasås med tomat toppad med kyckling och riven parmesan serverad med halverade cocktailtomater och strimlad rödlök. God till pasta som spagetti, bucatini (spagetti med hål i) eller penne.

Servera gärna en tomatsallad samt bröd till. På bilden rustik surdegsbaguette med en röra av hälften färskost och hälften ajvar.

4 portioner pastasås med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller gnocchi
  • 3 kycklingfiléer
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm oregano
  • Pastasås: 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten purjolök
  • 2 stänger selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlök fint. Lägg i en kastrull med olivolja.
  2. Ansa, dela på längden och skölj purjolöken. Strimla den i halvcentimetertjocka skivor.
  3. Skölj och strimla selleri fint.
  4. Fräs lök, vitlök, purjo samt selleri i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att ta färg.
  5. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, rosmarin, cayenne, socker, salt och peppar. Låt såsen sjuda i 10 minuter under lock på medelvärme. Koka under tiden pastan.
  6. Dela och strimla kycklingen i små bitar. Blanda den med ingefära, oregano, salt och peppar.
  7. Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna och sänk sedan värmen och låt småsteka medan pastan kokar klart.
  8. Tillsätt crème fraiche till tomatsåsen, rör om och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar och cayenne.
  9. Servera pastasåsen med pastan samt toppa med stekt kyckling och riven parmesan gärna också ett gott fullkornsbröd.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer