Kycklingkebab

Kycklingkebab med tillbehör. Här i pitabröd med grönsaker samt vitlökssås, tahinisås och chilisås. Strimlad isbebergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat kycklinglår eller kycklingfilé.

Kycklingköttet kan du grilla på spett - vilket är godast - eller laga i ugnen på grill. Man även skippa spetten helt och enbart marinera köttet och sedan steka eller woka det på hög värme. Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor. Sumak är en mald krydda - vanlig i persisk mat med mera - finns numer i välsorterade kryddhyllor. Köp en stor bund billig bladpersilja på torget eller annan affär (kan hackas och frysas) - de små paketen med tre kvistar tycker jag är för dyra. Kycklinglårfilé säljs i 900 grams paket när jag köpte så mitt tips är att dubbla kryddor och laga upp kycklingen och spara det som ev. blir över till jobblunch, vardagsmiddag eller frysa in.

Varianter och överkurs:

  • En vegarisk variant kan du göra med stekt tärnad halloumiost eller tzay-spett
  • Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar.
  • Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben. 
  • Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd". Eller baka egna pitabröd som blir mycket gott.
  • Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med.
  • Vitlöksmajonnäs kan man laga egen om man vill. Lagar du en vegan variant med tzay-spett kan man ta majonnäs utan ägg till vitlökssåsen - Coop Xtra lättmajonnäs tror jag inte har ägg i.

4 portioner kycklingkebab, 2 vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 450 gram kycklinglårfilé utan skinn
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk mald sumak (valfritt)
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 rödlök (samt 1/2 tsk sumak)
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 200 gram rödkål
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Vitlökssås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 tsk olivolja
  • Chilisås OBS het: 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak
  • Tahinisås: 1 dl tahini sesampasta
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i grova bitar och lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt en pressad klyfta vitlök, svartpeppar, spiskummin, paprika, sumak och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
  3. Kycklingkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och spetten på gallret. Grilla kebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt.
  4. Kycklingkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Kycklingkebab på utegrill: trä kycklingköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter.
  6. Lägg gärna upp kycklingkebabspetten på fat och garnera med hackad bladpersilja, sumak samt flingsalt.
  7. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken samt lägg den i en skål. Tillsätt ett krm salt och gärna ett krm sumak till löken och massera den sedan 30 sekunder så den mjuknar. Lägg i skål.
  8. Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen så fint du kan. Lägg i skålar. Skölj och tärna eller skiva tomaterna. Skölj och tärna gurkan.
  9. Rör ihop tahinisåsen av vatten, citronsaft och tahini till en jämn sås.
  10. Blanda vitlökssåsen med matyoghurt, majonnäs, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, riven rödkål, gurka, tomater, kycklingkebab, några msk yoghurtsås och tahinisås och några droppar chilisås samt toppa med rödlök och hackad persilja. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer