Helstekt anka med sås

Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås. Gott till helstekt anka är förutom skysåsen - bakta äppelhalvor fyllda med rönnbärs- eller vinbärsgelé eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, eller Hasselbackspotatis. Vidare lagar du sås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.

Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg. Om du vill kan du steka ankan i stekpåse. Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.

Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.

4 portioner stekt anka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 kg hel anka
  • 0,5 citron
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk ketjap manis (mörk söt soja, valfritt)
  • 3 krm five spice (valfritt)
  • 3 äpplen
  • Sås: 1 st krås från ankan
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 dl steksky från ankan
  • 4 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 3 cl madeira, konjak, calvados eller sherry
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
  3. Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
  4. Fyll ankan med äpplen. Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken. Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid (ger god smak åt såsen). Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
  5. Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
  6. Stek ankan i 1,5 timmar. Vänd på ankan med bröstet upp efter 30 minuter. Räkna 40-50 minuter per kilo. Sätt gärna in en termometer och ta ut ankan när har 60 grader i innertemperatur. Eller stek ankan tills köttet där lårbenet sitter fast är genomstekt (skär med en kniv och titta) och köttsaften är klar och ej rosa. Har inte ankan fått så mycket färg kan du slå på grillen och höja värmen till 250 grader och grilla på så att skinnet får mer färg.
  7. Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den svalna något på en skärbräda - gärna under folie.
  8. Förbered och laga de tillbehör du vill ha till: som potatis, rödkål och grönsaker.
  9. DAGS ATT GÖRA SÅS TILL ANKA: Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn. Sila över i en bunke, låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan. Skumma av lite och lägg i en kastrull där du ska göra såsen. Skumma bort det mesta av fettet dock.
  10. Rör ut mjölet i den feta ankskyn i kastrullen. Fräs mjölet och späd med mer sky samt vatten och grädde. Tillsätt soja, madeira, cognac, calvados eller sherry samt salt och peppar samt avsluta med lite söt gele. Smaka av såsen.
  11. Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden. Skär bort brösten och skär upp dem i skivor. Lägg upp allt på fat. Sen är det inte så mycket kvar mer än skrovet som du kan slänga.
  12. Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (23 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer