Helstekt anka med sås

Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås. Gott till helstekt anka är förutom skysåsen - bakta äppelhalvor fyllda med rönnbärs- eller vinbärsgelé eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, eller Hasselbackspotatis.

Vidarelagar du sås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.

Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg. Om du vill kan du steka ankan i stekpåse. Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.

Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.

4 portioner stekt anka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 kg hel anka
  • 0,5 citron
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk ketjap manis (mörk söt soja, valfritt)
  • 3 krm five spice (valfritt)
  • 3 äpplen
  • Sås: 1 st krås från ankan
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 dl steksky från ankan
  • 4 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 3 cl av antingen madeira, konjak, calvados eller sherry
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
  3. Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
  4. Fyll ankan med äpplen. Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken. Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid (ger god smak åt såsen). Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
  5. Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
  6. Stek ankan i 1,5 timmar. Vänd på ankan med bröstet upp efter 30 minuter. Räkna 40-50 minuter per kilo. Sätt gärna in en termometer och ta ut ankan när har 60 grader i innertemperatur. Eller stek ankan tills köttet där lårbenet sitter fast är genomstekt (skär med en kniv och titta) och köttsaften är klar och ej rosa. Har inte ankan fått så mycket färg kan du slå på grillen och höja värmen till 250 grader och grilla på så att skinnet får mer färg.
  7. Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den svalna något på en skärbräda - gärna under folie.
  8. Förbered och laga de tillbehör du vill ha till: som potatis, rödkål och grönsaker.
  9. DAGS ATT GÖRA SÅS TILL ANKA: Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn. Sila över i en bunke, låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan. Skumma av lite och lägg i en kastrull där du ska göra såsen. Skumma bort det mesta av fettet dock.
  10. Rör ut mjölet i den feta ankskyn i kastrullen. Fräs mjölet och späd med mer sky samt vatten och grädde. Tillsätt soja, madeira, cognac, calvados eller sherry samt salt och peppar samt avsluta med lite söt gele. Smaka av såsen.
  11. Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden. Skär bort brösten och skär upp dem i skivor. Lägg upp allt på fat. Sen är det inte så mycket kvar mer än skrovet som du kan slänga.
  12. Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (41 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept