Helstekt anka med sås

Introduktion och förberedelse

Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.

Gott till helstekt anka är förutom skysåsen - bakta äppelhalvor fyllda med rönnbärs- eller vinbärsgelé eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, eller Hasselbackspotatis.

Vidare lagar du sås med sky från ankan och äpplena, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.

Man kan också servera ankan med apelsinsås som också blir jättegod med skyn.

Äpplena i pannan kan du mosa och sila med skyn till såsen eller ta upp och servera som ett tillbehör vid sidan - garnera dem gärna då med hackad bladpersilja.

Köp en hel anka på runt 2,5 - 3 kg. Om du vill kan du steka ankan i stekpåse. Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.

Att dricka till:

Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.

4 portioner stekt anka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 kg hel anka
  • 0,5 citron
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk ketjap manis (mörk söt soja, valfritt)
  • 3 krm five spice (valfritt)
  • 3 äpplen
  • Sås: 1 st krås från ankan
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 dl steksky från ankan
  • 4 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 3 cl av antingen madeira, konjak, calvados eller sherry
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
  3. Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
  4. Fyll ankan med äpplen. Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken. Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid (ger god smak åt såsen). Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
  5. Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
  6. Stek ankan i 1,5 timmar. Vänd på ankan med bröstet upp efter 30 minuter. Räkna 40-50 minuter per kilo. Sätt gärna in en termometer och ta ut ankan när har 60 grader i innertemperatur. Eller stek ankan tills köttet där lårbenet sitter fast är genomstekt (skär med en kniv och titta) och köttsaften är klar och ej rosa. Har inte ankan fått så mycket färg kan du slå på grillen och höja värmen till 250 grader och grilla på så att skinnet får mer färg.
  7. Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den svalna något på en skärbräda - gärna under folie.
  8. Förbered och laga de tillbehör du vill ha till: som potatis, rödkål och grönsaker.
  9. DAGS ATT GÖRA SÅS TILL ANKA: Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn med äppelbitarna. Lägg över i en sil - chinoise - och sila samt mosa genom med äpplena så mycket steksky du kan till en bunke. Låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan om du vill skumma av en del fett. Det är valfritt att skumma bort en del av fettet men jag brukar göra det då det blir lite väl mycket ankfett annars. Ankfett kan sparas till annat och är gott att ex. steka potatis i.
  10. Rör ut mjölet i 0,5 dl av ankskyn i en såskastrull. Fräs mjölet och späd med resten av stekskyn lite i taget. Det ska i 5 dl total - tillsätt vatten om du ej har tillräckligt med steksky. Tillsätt soja, madeira, konjak, calvados eller sherry samt salt och peppar samt gelé. Koka såsen på låg värme i minst fem minuter. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av såsen och håll den varm till servering.
  11. Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden. Skär bort brösten och skär upp dem i skivor. Lägg upp allt på fat. Sen är det inte så mycket kvar mer än skrovet som du kan slänga.
  12. Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.1 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 594 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer