Helstekt anka med sås
Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
- Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt.
- Fyll ankan med äpplen. Bind gärna ihop den med steksnöre vid baken. Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid - det ger god smak åt såsen. Lite tärnad lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
- Smörj in ankan med citronsaft, salt och vitpeppar samt soja och five spice. Lägg den med bröstet nedåt.
- Sätt in en termometer in i mitten vid ena låret. Ta ut ankan när har ca 68-75 °C. Räkna 40-50 minuter per kilo. En anka på 2,5 kg tar då ca 1 timme och 40 minuter till 2 timmar. Du kan också kontrollera att ankan är genomstekt genom att skära med en kniv och titta invid lårbenet på ankan. Köttsaften ska vara klar och ej rosa/röd.
- Efter 45 minuter vänder du på ankan så bröstet kommer upp.
- När ankan är färdigstekt kan du ge den extra färg genom att höja värmen till 250 grader några minuter tills den har fin stekyta. Passa den då hela tiden.
- Ta ut ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den vila inslagen i folie.
- Förbered och börja laga de tillbehör du vill ha till som potatis, rödkål och grönsaker när ankan ännu är i ugnen och har ca 30 minuter kvar.
- SÅS: Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn med äppelbitarna. Lägg över i en sil - chinoise - och sila samt mosa genom med äpplena så mycket steksky du kan till en bunke. Låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan om du vill skumma av en del fett. Det är valfritt att skumma bort en del av fettet men jag brukar göra det då det blir lite väl mycket ankfett annars. Ankfett kan sparas till annat och är gott att ex. steka potatis i.
- Rör ut mjölet i 0,5 dl av ankskyn i en såskastrull. Fräs mjölet och späd med resten av stekskyn lite i taget. Det ska i 5 dl total - tillsätt vatten om du ej har tillräckligt med steksky. Tillsätt soja, madeira, konjak, calvados eller sherry samt salt och peppar samt gelé. Koka såsen på låg värme i minst fem minuter. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av såsen och håll den varm till servering.
- Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden. Skär bort brösten och skär upp dem i skivor. Lägg upp allt på fat.
- Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.
Serveringsförslag
- Gott till helstekt anka är förutom skysåsen - bakade äppelhalvor fyllda med rönnbärs- eller vinbärsgelé eller äppelmos och katrinplommon.
- Vidare passar rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt delikatesspotatis, klyftpotatis, eller Hasselbackspotatis.
- Sås lagade jag av skyn från ankan och äpplena, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
- Man kan också servera ankan med apelsinsås som också blir jättegod med skyn.
- Äpplena i pannan kan du mosa och sila med skyn till såsen eller ta upp och servera som ett tillbehör vid sidan - garnera dem gärna då med hackad bladpersilja.
Stekgrader
Hel anka steks till 68-75 °C. Sätt in en termometer in i mitten vid ena låret.
Tips
- Om du vill kan du steka ankan i stekpåse - det är smidigt så skyn samlas i stekpåsen. Stek ankan med bröstet upp i stekpåsen. Den behöver ej vändas.
- Ta hand om stekskyn till sås. Överbliven sky kan sparas i frysen till annan gräddsås.
- Av skrovet kan du koka en buljong och även plocka det kött som är kvar till att använda som fyllning i soppa, vårrullar eller pyttipanna med mera.
Inköp av anka
Köp en hel färsk anka på runt 2,5 - 3 kg. Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Att dricka till
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 594 kcal