Kycklingbuljong eller kycklingfond
Kycklingbuljong eller kycklingfond du kokar på hel, delad eller skrov av kyckling eller höns.
God som bas och grund till många såser, grytor och soppor.
Tillagning
- Du kan dela kycklingen i halvor eller delar. Har du en stor gryta på 10 liter kan du koka den hel. Annars dela upp i två mindre grytor på förslagsvis 4-5 liter styck. Slå på vatten.
- Skala morot och hacka grovt samt lägg i. Skala lök och klyfta den. Lägg i kryddorna.
- Koka upp och låt koka på låg värme - med eller utan lock.
- KLASSISK SMAK: Du kan även ha sköljd och strimlad purjolök, skalad och tärnad rotselleri, vitpepparkorn, lagerblad och persiljestjälkar.
- ASIATISK SMAK: Tillsätt stjärnanis, kanelstång, grovt delade chilis, grovt skalad och hackad chili samt grovt hackade stjälkar av färsk koriander.
- Koka på medelvärme i 1 timme för en kyckling och kycklingskrov samt 1,5-2 timmar för höns.
- Ta av från värmen och låt stå och svalna något. Sila av buljongen i en annan kastrull, skål eller behållare.
- När du silat av buljongen kan du smaka av den med salt om du önskar.
- Du kan också hälla tillbaka den silade buljongen i kastrullen/kastrullerna och koka ner - reducera - till önskad smak och koncentration. Detta passar om du vill ha mer smak till exempelvis en sås. Förslagsvis från 6 liter till 4 liter. Smaka sedan av med salt.
- Kycklingfonden eller hönsfonden håller sig i kylen några dagar. Du kan också frysa in den.
- Låt kycklingben och skrov svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär eller dela i grova bitar. Använd till valfri kycklingrätt eller spara i kyl eller frys till senare.
- Vill du ej ha så fet buljong så kan du låta den svalna och kallna i kylen så flyter fettet upp till ytan och stelnar - det är då lätt att ta bort när det är kallt och stelnat.
Varianter
- Du behöver ej ha så många kryddor i buljongen - det räcker med morot och lök samt gärna ett lagerblad eller en liten bit stjärnanis för asiatisk buljong till ramen.
- Istället för en hel kyckling kan du ta ett eller flera kycklingskrov eller kycklingdelar som kycklingklubbor.
- Eller så har du ett kycklingdelar eller skrov från rå, grillad eller ugnstekt kyckling att koka fonden på.
- Ett tips är att koka på hel kyckling eller höns; eller kycklingklubbor eller kycklinglår; eller en styckad kyckling.
- Fonden kan även kokas om du har skrov från annan fågel som stekt anka, viltfågel eller gås.
Tips
Har du ingen stor kastrull kan du ta två mindre på 4-5 liter styck. Dela då kycklingen så du har förslagsvis halva skrovet i varje.
Kycklingkött på köpet
- Innan du kokar buljongen så är mitt tips att ta ur kycklingfiléerna. Kycklingfiléerna är godare att lägga i marinad, grilla eller steka. Spara undan i kylen - gärna i marinad - eller frys in.
- Även lårbenen kan benas ur men de tycker jag är lättare att koka med och sedan plocka av köttet från när de fått koka med buljongen.
- När skrov och ben svalnat kan du plocka av köttet från benen att ha till annat som pulled kyckling, kycklingröra, ramen, pho, paj, lasagne, kycklingsoppa, i citronsås, rispytt, Tom Kha Kai, currysås eller pasta.
Val av kyckling eller höns
Köp svensk kyckling eller höns. Fryst hel kyckling eller höns är billigast och den tinar du något dygn innan i kylen. Det går också att koka buljongen på hel tupp eller 2-3 tupplår.
Fett kan tas bort när fonden kallnat
Låter du buljongen kallna i kylen lägger sig fettet och stelnar överst och då kan du lyfta bort det om du ej vill ha det.
Kan frysas in
Buljongen eller fonden kan frysas i en stor eller flera små byttor att tas fram vid behov när du behöver lite kyckling- eller hönsbuljong.
Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal