Päronchutney

Päronchutney är en god röra med färsk röd chili, cidervinäger, lök, russin, färsk ingefära, kaffir limeblad, farinsocker och färsk koriander.

Gott till kött, grillat, indisk mat, svensk mat som fläskkarré, husmankost, vilt, grytor med mera.

Ta gärna päron som inte är så mjuka och ej för mogna utan hårda. Köp gärna svenska kravmärkta päron.

Är päronen mjuka och mogna så kan du ta i lite extra pektin - börja med 1 tsk pektinpulver blandat med 1 tsk citronsyra och rör ut i lite av chutneyn och koka sedan ihop med resten av chutneyn några minuter samt. Ta en sked och kyl på en assiett och se så den stelnar som du vill ha den.

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar. Jag använde två 0,5 liters glasburkar / syltburkar.

Varianter

Chutnyn kan smaksättas med någon tsk curry, garam masala, någon klyfta vitlök, en kanelstång, blandas med hälften äpplen är några förslag.

10 dl chutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,1 kg päron, gärna hård sort
  • 2 gula lökar
  • 2 msk färsk hackad koriander
  • 3 röda chilifrukter eller chili av valfri sort efter tycke
  • 1 dl cidervinäger
  • 2 dl farinsocker
  • 2 dl syltsocker
  • 2 kaffir limeblad
  • 0,6 dl riven färsk ingefära
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt lägg i en stor gryta.
  2. Skala och riv ingefäran fint. Skölj, dela och strimla chilin. Ta bort kärnor om du vill ha en mildare chutney. Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis. Lägg med löken.
  3. Skala päronen och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet. Skär i tärningar. Lägg i kastrullen med lök, ingefära och chili.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna: socker, cidervinäger, russin, kaffir-lime blad, svartpeppar samt hackad färsk koriander.
  5. Koka upp och rör så de ej bränns. Låt puttra under lock på låg värme i 40 minuter. Rör då och då. Mixa dem på slutet med en stavmixer eller mosa ihop med en potatisstöt till en grov röra. Det får gärna vara lite bitar päron kvar men mixar / mosar man inte ihop den på slutet så blir den rätt vattnig. Det är en smaksak.
  6. Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept