Kyckling Curry höns curry

Kycklingcurry eller hönscurry. Currygryta med kokt kyckling eller höns, currysås samt grönsaker serverat med ris. En klassisk god currygryta med kycklingbuljong och kycklingkött från kokt höns eller kyckling.
Överbliven hönsbuljong eller kycklingbuljong kan du spara i kylen eller frysa in. God som fond och grund till den mesta sås eller soppa.
Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
Grönsakerna är valfritt att ha i. Gott i är även groddar, bambuskott och kokt blomkål.

6 portioner kycklingcurry hönscurry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar (valfritt)
  • Currysås: 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk curry
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 paprika
  • 1 morot,
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 msk maizena
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller kokosmjölk

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten. Låt koka upp och häll av vattnet. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i hönsbuljongen.
  2. Slå på nytt vatten så att det täcker kycklingen eller hönset och tillsätt alla övriga ingredienser - morot, purjolök, lök, rotselleri, salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  3. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma bort fettet då och då.
  4. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen.
  5. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar.
  6. CURRYSÅS: Skala och hacka lök. Fräs löken i stor kastrull och tillsätt curry och rör runt.
  7. Tillsätt kycklingbuljong eller hönsbuljong.
  8. Skär grönsaker i grova bitar och tillsätt dem.
  9. Rör ut majsstärkelse i några matskedar vatten och tillsätt under omrörning. Tillsätt kycklingkött eller hönsköttet och låt allt koka upp.
  10. Smaka av kyckling curryn med mer curry, salt och peppar.
  11. Tillsätt grädde, sojagrädde eller kokosmjölk på slutet om du vill.
  12. Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer