Kryddsmör med rödbetor, lime och dill
Kryddsmör med rödbetor, hackad dill och färskpressad lime.
Tillagning
- Lägg fram smöret så det mjuknar.
- Koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
- Skär rödbetorna i grova bitar och lägg i ett högt långsmalt kärl.
- Tillsätt smör, salt och peppar.
- Mixa rödbetor och smör tills rödbetorna är finfördelade.
- Tillsätt färskpressad lime och dill. Blanda väl.
- Lägg kryddsmöret på ett bakplåtspapper och forma till en rulle. Vrid ihop ändarna och sätt ihop med gummiband. Låt stelna i kylen eller frys in. Rödbetssmöret håller i kylen flera dagar.
- Skär upp i bitar till servering.
Serveringsförslag
- Passar till grillad lax eller stekt lax. Jag hade kryddsmöret till stekt lax serverad med rostade rotfrukter.
- Eller fiskspett, annan fisk som hälleflundra, gratinerade havskräftor, grillad tonfisk, helgrillad fisk eller grillade pilgrimsmusslor.
- Eller till grönsaker som kokt vit sparris eller grillade grönsaker.
Tips
- Det finns även vakumförpackade färdigkokta och skalade rödbetor som blir goda.
- Du kan byta lime mot citron.
- Du kan använda färsk eller fryst hackad dill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal