Crêpes med champinjonfyllning
Vegetariska crêpes med champinjonfyllning som gratineras med riven ost.
Tillagning
- SMET: Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
- Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
- Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
- Låt crêpessmeten stå 30 minuter till en timme så att mjölet får svälla. Förslagsvis under tiden du lagar stuvningen nedan.
- Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
- Tillsätt en tsk smör i pannan.
- Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat.
- STUVNING: Fräs mjöl och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk och grädde samt rör tills stuvningen är slät och tjock. Koka stuvningen i 5 minuter och rör då och då så den inte bränns.
- Rensa och skölj champinjoner. Hacka dem i tärningar.
- Skölj och hacka persilja.
- Fräs champinjonerna i smör tills de fått fin färg i några minuter. Skala och pressa i vitlök om du gillar det. Salta och peppra även svampen.
- Tillsätt den frästa svampen (spara lite svamp att garnera med), persilja och smaka av champinjonstuvningen med soja, salt och peppar.
- Fyll varje pannkaka med några msk champinjonfyllning och rulla ihop (vik in kanterna lite) till rullar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl eller frys.
- Sätt ugnen på max värme - gärna varmluft. Riv ost.
- Smörj en ugnsform, lägg i pannkaksrullarna och strö över ost på rullarna.
- Gratinera de fyllda crêpesen i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är varma ca 8-10 minuter.
- Ta ut och servera champinjoncrêpesen - gärna med en grönsallad och eller en tomatsallad till.
Serveringsförslag
- Passar till huvudrätt, lunch, middag eller förrätt.
- Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint till en portion - då blir det till 8 portioner av nedan recept.
- Gott till är att garnera med lite smörstekt tärnad svamp, hackad persilja samt servera med en grönsallad och en tomatsallad.
Varianter
- Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till smeten i nedan recept.
- Ta i annan stekt svamp i stuvningen istället för - eller blanda med - champinjonerna. Några förslag är kantareller, trattkantareller, Karljohan, shiitake, svart trumpetsvamp, blomkålssvamp osv.
- Socker är valfritt att ha i smeten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal