Crepes med champinjonfyllning

Crêpes med champinjonfyllning. Champinjoncrêpes gratinerade med ost. Vegetariska crêpes till huvudrätt, lunch, middag eller förrätt.

Gott till är att garnera med lite smörstekt tärnad svamp, hackad persilja samt servera med en grönsallad och en tomatsallad.

Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till nedan recept.

Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint till en portion - då blir det till 8 portioner av nedan recept.

4 portioner crêpes med champinjonfyllning, minst 8 st

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • 50 gram smör eller flytande margarin att steka i
  • Champinjonstuvning: 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 4 msk hackad persilja
  • 400 gram champinjoner
  • 3 msk smör
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Crêpes: blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Förslagsvis under tiden du lagar stuvningen nedan. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat.
  8. Champinjonstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  9. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät och tjock. Koka stuvningen i 5 minuter och rör då och då så den inte bränns.
  10. Rensa och skölj champinjoner. Hacka dem i tärningar.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Fräs champinjonerna i smör tills de fått fin färg i några minuter. Skala och pressa i vitlök om du gillar det. Salta och peppra även svampen.
  13. Tillsätt den frästa svampen (spara lite svamp att garnera med), persilja och smaka av champinjonstuvningen med soja, salt och peppar.
  14. Fyll varje pannkaka med några msk champinjonfyllning och rulla ihop (vik in kanterna lite) till rullar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl eller frys.
  15. Sätt ugnen på max värme - gärna varmluft. Riv ost.
  16. Smörj en ugnsform, lägg i pannkaksrullarna och strö över ost på rullarna.
  17. Gratinera de fyllda crêpesen i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är varma ca 8-10 minuter.
  18. Ta ut och servera champinjoncrêpesen - gärna med en grönsallad och eller en tomatsallad till.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer