Crepes med champinjonfyllning

Vegetariska crêpes med champinjonfyllning som gratineras med riven ost. Passar till huvudrätt, lunch, middag eller förrätt.

Gott till är att garnera med lite smörstekt tärnad svamp, hackad persilja samt servera med en grönsallad och en tomatsallad.

Om du vill kan du 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl till smeten i nedan recept.

Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint till en portion - då blir det till 8 portioner av nedan recept.

4 portioner crêpes med champinjonfyllning, minst 8 st

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • 50 gram smör eller flytande margarin att steka i
  • Champinjonstuvning: 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 4 msk hackad persilja
  • 400 gram champinjoner
  • 3 msk smör
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Crêpes: blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ned 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Låt helst crêpessmeten stå fem minuter till en timme så att mjölet får svälla. Förslagsvis under tiden du lagar stuvningen nedan. Det går såklart bra att steka direkt också.
  5. Värm en stekpanna, pannkakslägg eller crêpespanna.
  6. Tillsätt en tsk smör i pannan.
  7. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Ha något under maxvärme när du gräddar första sidan. Grädda tills crêpsen har fått fin färg. Vänd den sedan och sänk värmen till medelvärme. Grädda klart i några minuter tills crêpsen fått fin färg. Lägg upp på fat.
  8. Champinjonstuvning: fräs mjöl och smör i en kastrull.
  9. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät och tjock. Koka stuvningen i 5 minuter och rör då och då så den inte bränns.
  10. Rensa och skölj champinjoner. Hacka dem i tärningar.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Fräs champinjonerna i smör tills de fått fin färg i några minuter. Skala och pressa i vitlök om du gillar det. Salta och peppra även svampen.
  13. Tillsätt den frästa svampen (spara lite svamp att garnera med), persilja och smaka av champinjonstuvningen med soja, salt och peppar.
  14. Fyll varje pannkaka med några msk champinjonfyllning och rulla ihop (vik in kanterna lite) till rullar. Hit kan du förbereda och förvara i kyl eller frys.
  15. Sätt ugnen på max värme - gärna varmluft. Riv ost.
  16. Smörj en ugnsform, lägg i pannkaksrullarna och strö över ost på rullarna.
  17. Gratinera de fyllda crêpesen i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är varma ca 8-10 minuter.
  18. Ta ut och servera champinjoncrêpesen - gärna med en grönsallad och eller en tomatsallad till.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept