Konfektmarmelad

Introduktion och förberedelse

Konfektmarmelad eller godismarmelad till julkonfekt eller fruktgodis.

Konfektmarmelad kan du laga med valfri köpt - välj gärna ekologisk saft - eller hemgjord saft.

Förslag på smaker

All söt saft går att geléa till konfekt - ta saft från bär eller frukt.

Framförhållning

Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.

Mer färg

Om inte saften har mycket färg och du vill ha färg på konfekten kan du färga den med karamell eller hushållsfärg - förslag är grön, gul eller röd.

40 st bitar konfektmarmelad

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl saft som förslagsvis björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft eller valfri saft
  • 0,5 dl vatten
  • 90 ml Certo fruktpektin
  • 2,5 dl socker
  • 3 droppar hushållsfärg, röd, gul eller grön
  • 3 dl strösocker att vända konfektmarmeladen i

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull.
  2. Blanda 1 dl socker med fruktpektinet i en skål.
  3. Tillsätt sockret med pektinet under kraftig vispning och koka i två minuter under omrörning.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig.
  5. Färga ev. med hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
  6. Skumma bort ev. skum.
  7. Häll upp i en form (klädd med plastfilm) förslagsvis med raka kanter ca 11-17 cm eller en avlång brödform.
  8. Låt konfektmarmeladen stelna, ca 2 timmar eller över natten i kylen.
  9. Stjälp upp konfektmarmelanden på en bricka.
  10. Skär marmeladen i 2x2 cm bitar.
  11. Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka så att de torkar i kanterna, helst någon timme eller mer. Vänd dem någon gång.
  12. Vänd dem i socker runt om.
  13. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur utan att täcka över dem och låt torka till efter hand så blir de bara godare.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-17