Konfektmarmelad

Konfektmarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du laga med valfri saft och smak som björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft, vinbärssaft. Helst ekologisk.
Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.
Välj gärna ekologisk saft.
Om inte saften har mycket färg så droppa gärna i lite passande hushållsfärg.

40 st konfektmarmelad rutor

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl saft som ex. björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft eller valfri saft
  • 0,5 dl vatten
  • 90 ml Certo fruktpektin
  • 2,5 dl socker
  • 3 droppar hushållsfärg, röd, gul eller grön
  • 3 dl strösocker att vända konfektmarmeladen i

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull.
  2. Blanda 1 dl socker med fruktpektinet i en skål.
  3. Tillsätt sockret med pektinet under kraftig vispning och koka i två minuter under omrörning.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig.
  5. Färga ev. med hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
  6. Skumma bort ev. skum.
  7. Häll upp i en form (klädd med plastfilm) förslagsvis med raka kanter ca 11-17 cm eller en avlång brödform.
  8. Låt konfektmarmeladen stelna, ca 2 timmar eller över natten i kylen.
  9. Stjälp upp konfektmarmelanden på en bricka.
  10. Skär marmeladen i 2x2 cm bitar.
  11. Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka så att de torkar i kanterna, helst någon timme eller mer. Vänd dem någon gång.
  12. Vänd dem i socker runt om.
  13. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur utan att täcka över dem och låt torka till efter hand så blir de bara godare.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer