Konfektmarmelad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Konfektmarmelad eller godismarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du laga med valfri saft och smak som björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft, vinbärssaft. Helst ekologisk.

Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.

Välj gärna ekologisk saft.

Om inte saften har mycket färg så droppa gärna i lite passande hushållsfärg.

40 st bitar konfektmarmelad eller godismarmelad

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl saft som ex. björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft eller valfri saft
  • 0,5 dl vatten
  • 90 ml Certo fruktpektin
  • 2,5 dl socker
  • 3 droppar hushållsfärg, röd, gul eller grön
  • 3 dl strösocker att vända konfektmarmeladen i

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull.
  2. Blanda 1 dl socker med fruktpektinet i en skål.
  3. Tillsätt sockret med pektinet under kraftig vispning och koka i två minuter under omrörning.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig.
  5. Färga ev. med hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
  6. Skumma bort ev. skum.
  7. Häll upp i en form (klädd med plastfilm) förslagsvis med raka kanter ca 11-17 cm eller en avlång brödform.
  8. Låt konfektmarmeladen stelna, ca 2 timmar eller över natten i kylen.
  9. Stjälp upp konfektmarmelanden på en bricka.
  10. Skär marmeladen i 2x2 cm bitar.
  11. Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka så att de torkar i kanterna, helst någon timme eller mer. Vänd dem någon gång.
  12. Vänd dem i socker runt om.
  13. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur utan att täcka över dem och låt torka till efter hand så blir de bara godare.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.