Konfektmarmelad med saft och fruktpektin
Konfektmarmelad eller godismarmelad av saft och fruktpektin till julkonfekt eller fruktgodis.
Här med saft och socker som geléas med fruktpektin utvunnet från citrus och utan animaliskt gelatin.
Tillagning
- Mät upp socker, vatten och glykossirap i en kastrull. Rör om och koka upp. Sätt i en termometer och koka till 140 grader.
- Ta av från värmen och rör i saften.
- Koka upp igen till 116 grader.
- Tillsätt flytande fruktpektin samt citronsyra under vispning. Koka upp under omrörning tills det löst sig väl. Skumma bort ev. skum.
- Färga ev. med någon droppe hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
- TEST: Lägg en msk på en tallrik. Låt svalna någon minut. Dra igenom med ett finger eller sked och se om det stelnat och inte flyter ihop. Flyter det ihop så kommer det ej att stelna sedan och då får du tillsätta lite mer fruktpektin och socker samt koka några minuter och göra om testet.
- Häll upp i en form förslagsvis med raka kanter ca 15-10 cm - du kan göra en form av aluminiumfolie eller ta en avlång brödform. Pensla den innan tunt med lite solrosolja. Eller använd en silikonform för hjärtan, geléhallon eller halvmånar.
- Låt stelna över natten i rumstemperatur.
- När konfektmarmeladen stelnat kan du ta ur den försiktigt från formen. Skär den sedan i kuber ca 2,5 x 2,5 cm. Eller tryck ur silikonformar.
- Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka med bakplåtspapper så att de torkar i kanterna några timmar eller en dag. Vänd dem någon gång.
- Innan servering så vänder du dem i strösocker på en tallrik eller bricka.
- Det går utmärkt att förvaras dem framme i rumstemperatur utan att täcka över dem. Eller förvara i lufttät burk.
Val av saft
- All söt saft går att geléa till konfekt - ta saft från bär eller frukt. Undantag är med kvitten och havtorn som ej stelnar.
- Du kan ta valfri köpt - välj gärna ekologisk - saft eller hemgjord saft.
- Några goda smaker är med björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft, fläderblomssaft, körsbärssaft, aroniasaft eller svartvinbärssaft.
- Saft från frukt funkar också - några förslag är med äppelsaft, apelsinsaft eller citronsaft.
Framförhållning
Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna över natten och sedan gärna torka till några timmar.
Mer färg
Om inte saften har mycket färg och du vill ha färg på konfekten kan du färga den med karamell eller hushållsfärg - förslag är grön, gul eller röd.
Varianter
- Man kan också göra marmeladgodis med gelatin.
- Eller prova geléhallon med passerade hallon.
- Ett vego-alternativ är Vegegel - växtbaserat geleringsmedel. Räkna en påse till nedan recept. Följ anvisningar på paketet.
Med pektinpulver
Pektinpulver innehåller bara rent pektin till skillnad från flytande fruktpektin som har konserveringsmedel och citronsyra i. Pektinpulver finns att beställa på nätet om du söker efter det.
180 ml flytande fruktpektin (en flaska) motsvarar 20 gram pektinpulver. Blanda ut pektinpulvret väl med 0,5 dl av sockret som du tar undan i början och rör i på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal