Konfektmarmelad

Konfektmarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du laga med valfri saft och smak som björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft, vinbärssaft. Helst ekologisk.
Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.
Välj gärna ekologisk saft.
Om inte saften har mycket färg så droppa gärna i lite passande hushållsfärg.

40 st konfektmarmelad rutor

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl saft som ex. björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft eller valfri saft
  • 0,5 dl vatten
  • 90 ml Certo fruktpektin
  • 2,5 dl socker
  • 3 droppar hushållsfärg, röd, gul eller grön
  • 3 dl strösocker att vända konfektmarmeladen i

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull.
  2. Blanda 1 dl socker med fruktpektinet i en skål.
  3. Tillsätt sockret med pektinet under kraftig vispning och koka i två minuter under omrörning.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig.
  5. Färga ev. med hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
  6. Skumma bort ev. skum.
  7. Häll upp i en form (klädd med plastfilm) förslagsvis med raka kanter ca 11-17 cm eller en avlång brödform.
  8. Låt konfektmarmeladen stelna, ca 2 timmar eller över natten i kylen.
  9. Stjälp upp konfektmarmelanden på en bricka.
  10. Skär marmeladen i 2x2 cm bitar.
  11. Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka så att de torkar i kanterna, helst någon timme eller mer. Vänd dem någon gång.
  12. Vänd dem i socker runt om.
  13. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur utan att täcka över dem och låt torka till efter hand så blir de bara godare.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer