Äppelsaft

Introduktion och förberedelse

Äppelsaft kan du laga hemma. En kallrörd äppelsaft som liknar äppeldricka, äppelmust och äppeljuice men skillnaden är att det är mer socker i saften.

Servering

  • När du serverar saften så späder du den med lika delar vatten eller efter tycke.
  • Vidare är den godast kall - gärna med is - som måltidsdryck eller fikat. Blanda den gärna innan i en kanna och ställ kallt i kylen till servering.
  • Passar också att späda till bål eller drink eller gör äppelglögg med.

Varianter

  • Nedan hittar du även förslag på snabblagad kokt äppelsaft.
  • Du kan ha i mindre mängd socker för äppeldricka.
  • Vidare kan du prova att göra äppelmust.

Tips

  • Väljer du att använda äpplen med rött skal så får du rosa äppelsaft.
  • Laga gärna saften på svenska äpplen och helst ekologiska. Blir godast på aromatiska äpplen.

Flaskor

  • Du behöver några glasflaskor du kan försluta. Gärna sådana med patentkork som man spänner på korken. Finns på Ikea med flera.
  • Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader för extra hållbar saft.

Förvaring

  • Äppelsaften förvaras mörkt och svalt. Håller många månader om inte år. Kolla så att den luktar, ser och smakar ok så går den fint att dricka.
  • Man kan ha i lite konserveringsmedel för att kunna spara äppelsaften längre tid.

Snabblagad kokt äppelsaft

Ett snabbt sätt att göra äppelsaft är att koka, mosa och sila av äpplena och blanda med socker till saft.

  1. Skölj då 2 kg äpplen, skär bort fula delar, ta bort blomfäste och skiva dem eller tärna dem samt lägg i en stor kastrull med 2 liter vatten.
  2. Koka upp äppelbitarna med 2 tsk citronsyra (valfritt). Mosa runt med en potatisstöt och koka i ca 5 minuter.
  3. Häll över äppelmassan i en saftsil och låt självrinna i 30 minuter.
  4. Mät upp saften och tillsätt socker efter tycke förslagsvis 2,5-4 dl per liter avrunnen saft.
  5. Värm i en kastrull så att sockret löser sig. Rör eventuellt i konserveringsmedel som natriumbensoat.
  6. Häll upp varm på flaskor och förslut direkt.

Mängden socker

Socker kan man ta lite efter tycke beroende på hur söt saft du vill ha. Till detta recept tillsatte jag 2,5 dl socker per liter avrunnen äppeljuice. Tar du mindre socker tänk då på att sockret konserverar saften.

Vill du ha sötare saft kan du ta upp mot 4-5 dl socker per liter avrunnen saft.

Med mindre socker så blir saften mindre hållbar. Då är det viktigt att du också har i konserveringsmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på att saften ska hålla riktigt länge.

Smaksättning

Vill du ha lite smak på äppelsaften är några förslag nedan. Lägg med äpplena i början.

  • Tillsätt en kanelstång;
  • 5 kardemummablommor;
  • 100 gram skalad skivad färsk ingefära; 2 sköljda skivade lime och en skivad citron.

Mos på resterna

Om du vill kan du ta vara på resterna och göra äppelmos på.

Var noga i början och skala, kärna ur äpplena samt skär bort ev. fula bitar. Väg äppelresterna.

På 1 kg äppelrester kan du förslagsvis ta 1/2 kg socker - eller så sött du vill ha ditt mos. Koka i 10 minuter.

Häll upp på rengjorda burkar med lock eller plastburkar. Kan också läggas i plastburkar och frysas in. Eller låt svalna och frys i fryspåsar. Ta fram och tina samt förvara i kylen. Det har någon veckas hållbarhet i kylen.

ca 2,5 liter äppelsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar 10 min
  • Klart på: 2 dagar 40 min

Ingredienser

  • 2 kg äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat eller atamon (valfritt)
  • 5 dl strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vattnet och låt det svalna. Då försvinner syre i vattnet som annars förstör C-vitaminet i saften.
  2. Välj äpplen utan skador.
  3. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Ta gärna med äpplen med rött skal om du vill ha rosa äppelsaft.
  4. Skölj dem noga.
  5. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare.
  6. Lägg äpplen i en stor bunke. Eller en plasthink med lock som är godkänd för livsmedel.
  7. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat.
  8. Täck över och låt stå i kylen eller svalt och mörkt i två dygn. Rör om då och då.
  9. Sila äppeljuicen genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning någon timme.
  10. Mät upp äppeljuicen och tillsätt 2,5 dl socker per liter äppeljuice. Rör tills sockret löst sig.
  11. Fyll äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem. Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader innan.
  12. Förvara äppelsaften kallt och mörkt. Håller flera månaden om inte år. Ser den fin ut, luktar den fint och smakar den fint så kan man dricka saften.
  13. Vid servering så spär du saften med lika delar vatten eller efter smak. Mest läskande är saften kall samt med isbitar i.
E-mail
Medel: 4 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-06