Svartvinbärssaft

Koka egen saft av svarta vinbär. En god hemgjord saft med sötma och syrlighet i fin kombination.
Om du vill laga en mycket hållbar saft så kan du tillsätta natriumbensoat som konserveringsämne. Annars konserverar sockret saften flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
Frysta bär behövs ej tinas.
Istället för att ha saften på flaskor kan man frysa den i kuber eller i burk och skrapa ut saft när man vill ha det. Eller ta fram lite i taget och förvara i kylen.
Servera gärna svartvinbärssaften med is eller väl kyld.

ca 1,5 liter svartvinbärssaft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 liter svarta vinbär, färska eller frysta, ca 1 kilo
  • 6 dl vatten
  • 500 gram strösocker, ca 5,5 dl per liter saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas.
  2. Koka vatten och de svarta vinbären på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder dem mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
  3. Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
  4. Häll av bären i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
  5. Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 100 gradig ugn 20 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten 10 minuter.
  6. Mät upp saften häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
  7. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft.
  8. Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
  9. Vill du ha konserveringsmedel för en mycket hållbar saft så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i svartvinbärssaften.
  10. Skumma bort skum med en slev.
  11. Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara svartvinbärssaften svalt och mörkt.
  12. Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer