Svart vinbärssaft
Koka egen saft av svarta vinbär. En god hemgjord saft med sötma och syrlighet i fin kombination.
Tillagning
- Rensa och skölj bären samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas.
- Koka vatten och de svarta vinbären på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder dem mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
- Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
- Häll av bären i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
- Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 100 gradig ugn 20 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten 10 minuter.
- Mät upp saften häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
- Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft.
- Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
- Vill du ha konserveringsmedel för en mycket hållbar saft så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i svartvinbärssaften.
- Skumma bort skum med en slev.
- Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara svart vinbärssaften svalt och mörkt.
- Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 3-5 delar vatten. Servera gärna med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
Serveringsförslag
- Servera gärna saften med isbitar eller blanda i kanna och ställ i kylen innan servering.
- Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 3-5 delar vatten.
Hållbarhet
- Sockret konserverar saften och den håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
- Om du vill laga en mycket hållbar saft så kan du tillsätta natriumbensoat som konserveringsämne.
Tips
- Frysta bär behövs ej tinas.
- Istället för att ha saften på flaskor kan man frysa den i kuber eller i burk och skrapa ut saft när man vill ha det. Eller ta fram lite i taget och förvara i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal