Geléhallon
Gör egna sega och goda geléhallon med passerade hallon, socker, glykos och gelatin.
Geléhallonen vänds sedan i strösocker.
Ett gott godis som passar till bland annat lördagsgodis, fredagsmys, kalas, fest, present, jul eller Halloween.
Här med frysta eller färska hallon men du kan även köpa färdig hallonpuré.
Du behöver 0,85 dl passerade hallon eller hallonpuré.
Tillagning
- Mät upp vatten, glykos och socker i tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör då och då så att sockret löser sig.
- Lägg i en digital termometer och koka sockerblandningen till 140 grader. Det tar ca 20 minuter.
- Koka ihop hallon med 2 msk vatten i en kastrull under lock. Låt stå och puttra fem minuter. Sila sedan genom en fin sil eller chinoise så du får ut ca 85 gram hallonpuré eller 0,85 dl.
- Lägg gelatinblad i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå minst fem minuter.
- När sockerblandningen kokt rör du i hallonpurén och kokar igen till 116 grader.
- Rör sedan i citronsyra.
- Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst sig.
- TEST: Lägg en msk på en assiette. Låt kallna någon minut i frysen. Dra igenom med en sked och se om det stelnat och inte flyter ihop. Flyter det ihop så kommer det ej att stelna sedan och då får du tillsätta mer blötlagda och urkramade gelatinblad och värma samt röra ut dem. Gör om provet.
- Fördela hallonblandningen i silikonformen för geléhallon.
- Låt stå att stelna i rumstemperatur minst 3 timmar och gärna över natten.
- Ta ut hallonen försiktigt ur formen. Lägg dem på en plåt eller fat med bakplåtspapper under. Låt dem stå och torka några timmar eller över natten.
- Rulla och vänd hallonen i strösocker på en tallrik. Nu är geléhallonen klara att serveras.
- Förvaras i rumstemperatur öppet eller i lufttät burk - gärna med lite bakplåtspapper mellan lagren. Klibbar de ihop så ta isär dem försiktigt och vänd igen i socker.
Tips
- En silikonform för geléhallon behöver du om du vill ha fina små geléhallon. Sådana finns att köpa på nätet.
- En digital termometer behövs också att mäta temperaturen på sockerkoket.
Varianter
- Vill du ej göra med gelatinblad så kan du använda fruktpektin för att få geléhallonen att stelna. Följ anvisningar på flaska eller paket. Jag har även ett recept på konfektmarmelad med fruktpektin.
- Ett vego-alternativ är Vegegel - växtbaserat geleringsmedel. Räkna två påsar till nedan recept. Följ anvisningar på paketet.
- Har du ingen silikonform för geléhallon kan du göra godiset i tärningar genom att låta det stelna i en hel bit som en rektangulär form klädd med bakplåtspapper. Skär sedan i tärningar. Eller låt stelna i en form för isbitar. Eller använd fantasin.
Förvaring
Geléhallonen kan förvaras i rumstemperatur på fat eller i lufttät burk i lager med lite bakplåtspapper mellan. Man kan också dra isärdem försiktigt om de klibbat ihop och vända dem igen i socker innan servering.
Tack till Lina Kvist för hjälpen med detta recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal