Apelsinsaft

Hemgjord kokt apelsinsaft av färska apelsiner, socker och vatten för god smak.

1,4 liter hemgjord apelsinsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1,2 kg ekologiska apelsiner, 4-5 stycken
  • 1 tsk atamon (valfritt konserveringsmedel E211)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med sockret samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om så att sockret löser sig.
  2. Skölj och borsta apelsiner och citroner noga - speciellt om de ej är ekologiska.
  3. Skala av det yttersta av skalet med en potatisskalare. Strimla det finare om du vill. Man kan också riva av skalet med ett rivjärn eller zestjärn. Försök undvika så mycket vitt du kan då det gör apelsinsaften besk.
  4. Lägg apelsinskalen med sockerlagen i kastrullen. Koka upp och koka någon minut. Ta av från värmen och låt svalna med skalen kvar.
  5. Pressa under tiden ut saften ur de skalade apelsinerna. Det blir ca 5 dl saft. Sila saften från eventuella kärnor och fruktkött.
  6. Blanda ner saften med den svalnade sockerlagen. Varm sockerlag förstör c-vitaminen och den vill man ju ha kvar. 
  7. Sila upp saften i rena kalla flaskor. Förslut dem och förvara svalt och mörkt.
  8. Öppnad flaska apelsinsaft förvaras i kylen.
  9. Vill du ha i atamon så blandar du ut lite av den färdiga saften med atamon i ett glas. Rör sedan ut denna i resten av saften innan du häller den på flaskor.
  10. Späd saften vid servering med ca 4-6 gånger vatten. Ställ i kylen att kallna. Eller servera med isbitar eller krossad is.
Apelsinskal som koks med socker och vatten till saften.
Apelsinskal som koks med socker och vatten till saften.
Pressad och silad apelsinjuice till saften.
Pressad och silad apelsinjuice till saften. Tillsätt till sockerlagen med apelsinskalen när den svalnat så du får så mycket C-vitamin som möjligt kvar i saften.

Spädning till servering

Späd med vatten så den blir lagom stark vid servering. 4-6 gånger brukar bli lagom. När du blandat den så ställ gärna att bli kall i kylen eller servera med is.

Val av apelsin

  • Godast apelsinsaft lagar du med apelsiner som har tunt skal. Välj ekologiska och Krav-märkta apelsiner då du använder skalet. De har dessutom ofta bättre smak och mer doft av apelsin.
  • Ett tips är att leta efter Valencia-apelsiner när de är i säsong på vinterhalvåret.

Tips

  • Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus. Det gäller mest om du ska förvara saften länge.
  • Har de ej citronsyra i hyllan i butiken så har de den i kassan.
  • Skalen du silar bort kan du ta hand om och strimla eller hacka samt lägga in till syltade apelsinskal.

Hållbar saft

  • Var noga att använda steriliserade flaskor för saften om du vill ha en extra hållbar saft. Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha riktigt säker på att saften håller upp mot ett år förvarad mörkt och svalt.
  • Saften förvaras mörkt och svalt i flera år med konserveringsmedel. Utan konserveringsmedel håller den minst några månader. Öppnad flaska förvaras i kylen och håller några veckor minst.

Varianter

  • Istället för vanliga apelsiner kan du använda blodapelsiner.
  • Med annan citrus som citron, lime och/eller grapefrukt: ta med 200 gram citroner - 1-2 citroner och ta med skalen och saften på samma vis som apelsinerna. Tillsätt 1/2 dl socker extra.
  • Med kanel: om du vill ha lite annorlunda saft kan du ta med en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
  • Med jordgubbar: en god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut hälften - 500 gram - av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar som du kokar med sockret och mosar med i saften.
  • Med citronmeliss eller citron verbena - tillsätt ca en dl blad när du kokat upp skalen och låt svalna i lagen.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25