Fikonbollar eller fikongodis

Fikonbollar eller fikongodis är en variant på chokladbollar fast med mixade nötter och fikon som formats till godisbollar. Sött och gott är det iafall. Passar till jul, vandring, utflykt, snacks, kaffet eller träningsgodis. 

Fikon är såklart den viktigaste ingrediensen i fikonbollar men sen kan du ha vad du gillar i också som nötter som mandel, paranötter, hasselnötter eller pistage; mandelmassa; solrosfrön; pumpafrön; sesamfrön eller annan torkad frukt som aprikos; kanel; kakao eller chokladbitar.

Överkurs om fikonbollarna är till vuxna (kanske till kaffet till jul) är att marinera fikonen natten innan i lite starkvin som marsala eller sprit som whisky, konjak eller calvados (se till att fikonbollarna ej serveras till barn då).

Vidare kan du rulla fikonbollarna i rostad kokos eller hackad eller flagade nötter som mandel eller hasselnötter. Nedan är ett förslag på goda fikonbollar men använd gärna fantasin samt vad du har hemma.

30 st fikonbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 g mjuka fikon
  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 dl skållad sötmandel
  • 2 dl hackad skållad sötmandel, hyvlad mandel eller kokosflingor att rulla bollarna i

Tillagning

  1. Skölj fikonen.
  2. Hacka dem för hand så fint du kan. Eller lägg dem med övriga ingredienser i en matberedare och mixa med kniven till en röra.
  3. Forma fikonmassan till runda små bollar och rulla dem i finhackad mandel eller kokos.
  4. Lägg ev. fikonbollarna i små knäckformar. Förvara fikonbollarna i tättslutande förpackning i kylskåp.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer