Fikonbollar eller fikongodis

Introduktion och förberedelse

Fikonbollar eller fikongodis är en variant på chokladbollar fast med mixade nötter och fikon som formats till godisbollar. Sött och gott är det iafall. Passar till jul, vandring, utflykt, snacks, kaffet eller träningsgodis.

Fikon är såklart den viktigaste ingrediensen i fikonbollar men sen kan du ha vad du gillar i också som nötter som mandel, paranötter, hasselnötter eller pistage; mandelmassa; solrosfrön; pumpafrön; sesamfrön eller annan torkad frukt som aprikos; kanel; kakao eller chokladbitar.

Överkurs om fikonbollarna är till vuxna (kanske till kaffet till jul) är att marinera fikonen natten innan i lite starkvin som marsala eller sprit som whisky, konjak eller calvados (se till att fikonbollarna ej serveras till barn då).

Vidare kan du rulla fikonbollarna i rostad kokos eller hackad eller flagade nötter som mandel eller hasselnötter. Nedan är ett förslag på goda fikonbollar men använd gärna fantasin samt vad du har hemma.

30 st fikonbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 g mjuka fikon
  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 dl skållad sötmandel
  • 2 dl hackad skållad sötmandel, hyvlad mandel eller kokosflingor att rulla bollarna i

Tillagning

  1. Skölj fikonen.
  2. Hacka dem för hand så fint du kan. Eller lägg dem med övriga ingredienser i en matberedare och mixa med kniven till en röra.
  3. Forma fikonmassan till runda små bollar och rulla dem i finhackad mandel eller kokos.
  4. Lägg ev. fikonbollarna i små knäckformar. Förvara fikonbollarna i tättslutande förpackning i kylskåp.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer