Fikonbollar eller fikongodis

Fikonbollar eller fikongodis är en variant på chokladbollar fast med mixade nötter och fikon som formats till godisbollar. Sött och gott är det iafall. Passar till jul, vandring, utflykt, snacks, kaffet eller träningsgodis.

Fikon är såklart den viktigaste ingrediensen i fikonbollar men sen kan du ha vad du gillar i också som nötter som mandel, paranötter, hasselnötter eller pistage; mandelmassa; solrosfrön; pumpafrön; sesamfrön eller annan torkad frukt som aprikos; kanel; kakao eller chokladbitar.

Överkurs om fikonbollarna är till vuxna (kanske till kaffet till jul) är att marinera fikonen natten innan i lite starkvin som marsala eller sprit som whisky, konjak eller calvados (se till att fikonbollarna ej serveras till barn då).

Vidare kan du rulla fikonbollarna i rostad kokos eller hackad eller flagade nötter som mandel eller hasselnötter. Nedan är ett förslag på goda fikonbollar men använd gärna fantasin samt vad du har hemma.

30 st fikonbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 g mjuka fikon
  • 100 g mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 dl skållad sötmandel
  • 2 dl hackad skållad sötmandel, hyvlad mandel eller kokosflingor att rulla bollarna i

Tillagning

  1. Skölj fikonen.
  2. Hacka dem för hand så fint du kan. Eller lägg dem med övriga ingredienser i en matberedare och mixa med kniven till en röra.
  3. Forma fikonmassan till runda små bollar och rulla dem i finhackad mandel eller kokos.
  4. Lägg ev. fikonbollarna i små knäckformar. Förvara fikonbollarna i tättslutande förpackning i kylskåp.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer