Fikonbollar eller fikongodis

Introduktion och förberedelse

Fikonbollar eller fikongodis är en variant på chokladbollar fast med mixade nötter och fikon som formats till godisbollar.

Sött och gott som passar till jul, vandring, utflykt, snacks, kaffet eller träningsgodis.

Varianter

  • Nedan är ett förslag på goda fikonbollar men använd gärna fantasin samt vad du har hemma.
  • Torkade fikon är såklart den viktigaste ingrediensen i fikonbollar men sen kan du ha vad du gillar i också som nötter som mandel, paranötter, hasselnötter eller pistage; mandelmassa; solrosfrön; pumpafrön; sesamfrön eller annan torkad frukt som aprikos; kanel; kakao eller chokladbitar.
  • Överkurs om fikonbollarna är till vuxna (kanske till kaffet till jul) är att marinera fikonen natten innan i lite starkvin som marsala eller sprit som whisky, konjak eller calvados (se till att fikonbollarna ej serveras till barn då).
  • Vidare kan du rulla fikonbollarna i rostad kokos eller hackad eller flagade nötter som mandel eller hasselnötter.

30 st fikonbollar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram torkade fikon, ekologiska soltorkade fikon
  • 100 gram mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kanel
  • 1 dl skållad sötmandel, mandelspån
  • 2 dl hackad skållad sötmandel, hyvlad mandel, mandelspån, hackade hasselnötter, hackade pistagenötter eller kokosflingor att rulla bollarna i

Tillagning

  1. Skölj fikonen. Skär bort den hårda biten i fästet/toppen på fikonet.
  2. Hacka dem för hand så fint du kan. Eller lägg dem med övriga ingredienser i en matberedare och mixa med kniven till en röra.
  3. Forma fikonmassan till runda små bollar och rulla dem i finhackad mandel eller kokos.
  4. Lägg ev. fikonbollarna i små knäckformar. Förvara fikonbollarna i tättslutande förpackning i kylskåp.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-16