Aroniasaft
Aroniasaft är en god smakrik saft du gör av frysta aroniabär.
Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt med svarta bär vars smak påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.
Tillagning
- Rensa och skölj aroniabären. Frys in dem över natten eller längre.
- Lägg de frysta bären i en kastrull och tillsätt vatten.
- Koka upp och rör om.
- Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
- Sila av saften genom silduk. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt. Eller sila genom chinoise, finmaskig stålsil eller durkslag med silduk.
- Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
- Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
- Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
- Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
- Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad, svalt och mörkt.
Serveringsförslag
- Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka. Förslagsvis 4-6 gånger med vatten.
- Gott med isbitar eller krossad is i också. Eller blanda i en kanna och ställ i kylen innan servering.
- Saften kan även användas till drinkar. Ett förslag är att ta 2 cl saft i botten på ett flöjtglas och toppa upp med champagne och ett aroniabär; eller blanda en variant på vargtass med krossad is, aroniasaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad.
Hållbar saft
Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat - funkar bra. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler.
Tips
- Jag gjorde saften av frysta aroniabär. Bären mognar på sensommar och tidig höst.
- Resterna från saften kan du frysa in om du vill. Skalresterna från aroniabären kan du spara och frysa in samt ha och blanda med hälften hela aroniabär till aroniamarmelad, äppelmarmelad med aronia eller med björnbär.
Mindre mängd socker
- Strösocker kan bytas mot rörsocker.
- Man kan minska på sockret och ta förslagsvis 2-3 dl socker till 8 dl avrunnen bärsaft. Minskar man på mängden socker så blir saften mindre hållbar om man vill spara den längre i skafferi - man kan då ta i lite konserveringsmedel om man vill vara säker på att ha en hållbar saft.
- Man kan även göra osötad råsaft av aroniabären.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal