Aroniasaft

Aroniasaft. En god smakrik saft av aroniabär. Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka - 4-6 gånger med vatten. Gott med is i också. Eller blanda och ställ i kylen innan servering. 

Du kan använda färska bär eller frysta bär. Smidigt är att plocka bär när de mognat på hösten och sedan frysa in för att sedan koka saft eller göra marmelad eller sylt på dem. 

Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat - funkar bra. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler. 

Saften kan även användas till drinkar - prova lite i botten på ett skumpaglas och toppa upp med champagne och ett aroniabär; en variant på vargtass med krossad is, aroniasaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad. 

1 liter aroniasaft

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 liter aroniabär
  • 5 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
  • 4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok

Tillagning

  1. Rensa och skölj aroniabären.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
  5. Sila av saften genom sildug. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt.
  6. Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
  7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
  9. Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  10. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad (utan svårt att säga).
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer