Aroniasaft

Aroniasaft. En god smakrik saft av aroniabär. Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka - 4-6 gånger med vatten. Gott med is i också. Eller blanda och ställ i kylen innan servering. 

Du kan använda färska bär eller frysta bär. Smidigt är att plocka bär när de mognat på hösten och sedan frysa in för att sedan koka saft eller göra marmelad eller sylt på dem. 

Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat - funkar bra. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler. 

Saften kan även användas till drinkar - prova lite i botten på ett skumpaglas och toppa upp med champagne och ett aroniabär; en variant på vargtass med krossad is, aroniasaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad. 

1 liter aroniasaft

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 liter aroniabär
  • 5 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
  • 4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok

Tillagning

  1. Rensa och skölj aroniabären.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
  5. Sila av saften genom sildug. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt.
  6. Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
  7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
  9. Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  10. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad (utan svårt att säga).
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer