Aroniasaft

Aroniasaft. En god smakrik saft av aroniabär. Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka - 4-6 gånger med vatten. Gott med is i också. Eller blanda och ställ i kylen innan servering.

Du kan använda färska bär eller frysta bär. Smidigt är att plocka bär när de mognat på hösten och sedan frysa in för att sedan koka saft eller göra marmelad eller sylt på dem.

Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat - funkar bra. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler.

Saften kan även användas till drinkar - prova lite i botten på ett skumpaglas och toppa upp med champagne och ett aroniabär; en variant på vargtass med krossad is, aroniasaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad.

1 liter aroniasaft

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 liter aroniabär
  • 5 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
  • 4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok

Tillagning

  1. Rensa och skölj aroniabären.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
  5. Sila av saften genom sildug. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt.
  6. Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
  7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
  9. Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  10. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad (utan svårt att säga).
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Liknande recept:

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer