Aroniasaft

Introduktion och förberedelse

Aroniasaft är en god smakrik saft du gör av aroniabär.

Du kan använda färska bär eller frysta bär. Smidigt är att plocka bär när de mognat på sensommar eller höst och sedan frysa in för att sedan koka saft eller göra marmelad eller sylt på dem.

Smaken påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.

Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt. Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren.

Serveringsförslag

  • Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka. Förslagsvis 4-6 gånger med vatten.
  • Gott med isbitar eller krossad is i också. Eller blanda i en kanna och ställ i kylen innan servering.
  • Saften kan även användas till drinkar. Ett förslag är att ta 2 cl saft i botten på ett flöjtglas och toppa upp med champagne och ett aroniabär; eller blanda en variant på vargtass med krossad is, aroniasaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad.

Hållbar saft

Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat - funkar bra. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler.

Mindre mängd socker

  • Strösocker kan bytas mot rörsocker.
  • Man kan minska på sockret och ta förslagsvis 2-3 dl socker till 8 dl avrunnen bärsaft. Minskar man på mängden socker så blir saften mindre hållbar om man vill spara den längre i skafferi - man kan då ta i lite konserveringsmedel om man vill vara säker på att ha en hållbar saft.

1 liter aroniasaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 liter aroniabär
  • 5 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
  • 4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok

Tillagning

  1. Rensa och skölj aroniabären.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
  5. Sila av saften genom silduk. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt. Eller sila genom chinoise, finmaskig stålsil eller durkslag med silduk.
  6. Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
  7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
  9. Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  10. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad, svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.1 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.