Aroniasaft

Introduktion och förberedelse för tillagning

Aroniasaft. En god smakrik saft av aroniabär. Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka - 4-6 gånger med vatten. Gott med is i också. Eller blanda och ställ i kylen innan servering.

Du kan använda färska bär eller frysta bär. Smidigt är att plocka bär när de mognat på hösten och sedan frysa in för att sedan koka saft eller göra marmelad eller sylt på dem.

Vill du ha en hållbar saft så tillsätt konserveringsmedel - här natriumbensoat - funkar bra. Vidare var noga med att fylla i het saft i steriliserade flaskor och kapsyler.

Saften kan även användas till drinkar - prova lite i botten på ett skumpaglas och toppa upp med champagne och ett aroniabär; en variant på vargtass med krossad is, aroniasaft, apelsinlikör, vodka och lite sockerdricka samt myntablad.

1 liter aroniasaft

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 liter aroniabär
  • 5 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
  • 4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok

Tillagning

  1. Rensa och skölj aroniabären.
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och rör om.
  4. Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
  5. Sila av saften genom silduk. En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt. Eller sila genom chinoise, finmaskig stålsil eller durkslag med silduk.
  6. Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
  7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
  8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
  9. Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
  10. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad, svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.