Lakritskola

Lakritskola med flingsalt och strössel. En smörkola smaksatt med lakritspulver som passar som godis och kola till jul eller kalas.

Du kan ta flingsalt och godisströssel eller chokladströssel på toppen eller blanda. Eller ta hackad mandel eller krossade hasselnötter.

Istället för lakritspulver kan du ta några droppar lakrits-arom eller hacka och blanda/smälta ner annat lakritsgodis du gillar på slutet när kolan kokt klart.

Kolan är färdig när den är 124 grader - använd en stektermometer. Du kan göra ett kulprov - droppa lite i ett glas kallt vatten och ta upp - kan du rulla till en fast boll kola så är den ok.

Du kan slå in kolorna i smörpapper. De kan också hällas upp att stelna i små knäckformar.

ca 60 lakritskolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1/2 dl glykos
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk lakritspulver
  • 2 msk flingsalt samt 2 msk strössel till garnering

Tillagning

  1. Blanda strösocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop några minuter tills sockret löst sig och det är ljust brunt.
  2. Tillsätt grädde, farinsocker, vaniljsocker, glykos, lakritspulver och farinsocker.
  3. Koka i ca 20 minuter på hög värme till 124 grader - kolla med termometer. Ta av från värmen och gör kulprov - se ovan. I korthet så droppa lite av kolan i ett glas kallt vatten, låt svalna och ta sedan upp - kan du forma den kalla kolan till en kula i lagom konsistens så är kolan klar. Kokar du kolan för länge så blir den för hård och spricker sedan när du ska skära upp den (lite som knäck) men det är ju gott det också - då kan du kalla det lakritsknäck.
  4. Häll upp kolan i en stor rektangulär form med höga kanter i storlek som en halv långpanna klädd med bakplåtspapper. Eller i små knäckformar för individuella kolor.
  5. Låt kolan svalna ca 10 minuter. Strö sedan över flingsalt och/eller strössel samt låt stelna helt i rumstemperatur.
  6. Skär upp i lagom kolor och slå in i papper eller lägg i små knäckformar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.