Lakritskola

Introduktion och förberedelse

Lakritskola med flingsalt och strössel. En smörkola smaksatt med lakritspulver som passar som godis och kola till jul eller kalas.

Du kan ta flingsalt och godisströssel eller chokladströssel på toppen eller blanda. Eller ta hackad mandel eller krossade hasselnötter.

Istället för lakritspulver kan du ta några droppar lakrits-arom eller hacka och blanda/smälta ner annat lakritsgodis du gillar på slutet när kolan kokt klart.

Kolan är färdig när den är 124 grader - använd en stektermometer. Du kan göra ett kulprov - droppa lite i ett glas kallt vatten och ta upp - kan du rulla till en fast boll kola så är den ok.

Du kan slå in kolorna i smörpapper. De kan också hällas upp att stelna i små knäckformar.

ca 60 lakritskolor

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 1 tim

Ingredienser

 • 2 dl strösocker
 • 100 gram smör
 • 1,5 dl farinsocker
 • 1/2 dl glykos
 • 3 dl grädde
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3 msk lakritspulver
 • 2 msk flingsalt samt 2 msk strössel till garnering

Tillagning

 1. Blanda strösocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop några minuter tills sockret löst sig och det är ljust brunt.
 2. Tillsätt grädde, farinsocker, vaniljsocker, glykos, lakritspulver och farinsocker.
 3. Koka i ca 20 minuter på hög värme till 124 grader - kolla med termometer. Ta av från värmen och gör kulprov - se ovan. I korthet så droppa lite av kolan i ett glas kallt vatten, låt svalna och ta sedan upp - kan du forma den kalla kolan till en kula i lagom konsistens så är kolan klar. Kokar du kolan för länge så blir den för hård och spricker sedan när du ska skära upp den (lite som knäck) men det är ju gott det också - då kan du kalla det lakritsknäck.
 4. Häll upp kolan i en stor rektangulär form med höga kanter i storlek som en halv långpanna klädd med bakplåtspapper. Eller i små knäckformar för individuella kolor.
 5. Låt kolan svalna ca 10 minuter. Strö sedan över flingsalt och/eller strössel samt låt stelna helt i rumstemperatur.
 6. Skär upp i lagom kolor och slå in i papper eller lägg i små knäckformar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer