Panerad torsk med äggsås

En klassiker med kokt potatis, gröna ärtor, citron och dill. Gott till är också tärnade tomater.

4 portioner panerad torsk med äggsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 hårdkokta ägg
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 4 dl gröna ärtor
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron
  • 3 tärnade tomater

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja koka potatis.
  3. Äggsås: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  4. Smält smör i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  6. Tillsätt salt och vitpeppar.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skala äggen och hacka dem.
  9. Tillsätt hackat ägg till såsen. Spara lite ägg till garnering om du önskar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.
  10. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  11. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  12. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  13. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  14. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  15. Vänd torskbitarna i ägget.
  16. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  17. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  18. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  19. Koka under tiden upp ärtorna i lite vatten i mikron eller en kastrull. Häll av vattnet.
  20. Skär citron i klyftor.
  21. Servera den panerade torsken med äggsåsen på tallrik eller fat och garnera extra hackat ägg, citronklyfta och dill. Servera tärnad tomat, kokt potatis och ärtor till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer