Panerad torsk med äggsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Panerad torskfilé är en klassiker med äggsås. Såsen lagas som en ljus Bechamelsås och sedan vänder man i hackad kokt ägg. Gott med kokt potatis, gröna ärtor, citron och dill.

En grönsallad och sallad med tärnade tomater passar också till.

Köp gärna MSC märkt torsk. Torskrygg är finast, godast och finast.

4 portioner panerad torsk med äggsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • Äggsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 hårdkokta ägg
  • Tillbehör: 16 färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis efter tillgång
  • 4 dl gröna ärtor
  • 4 kvistar dill
  • 4 klyftor citron
  • 3 tärnade tomater

Tillagning

  1. Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
  2. Börja koka potatis.
  3. Äggsås: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  4. Smält smör i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret.
  5. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  6. Tillsätt salt och vitpeppar.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skala äggen och hacka dem.
  9. Tillsätt hackat ägg till såsen. Spara lite ägg till garnering om du önskar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.
  10. Panerad torsk: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  11. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  12. Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
  13. Lägg upp ströbröd på en tallrik.
  14. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  15. Vänd torskbitarna i ägget.
  16. Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  17. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  18. Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  19. Koka under tiden upp ärtorna i lite vatten i mikron eller en kastrull. Häll av vattnet.
  20. Skär citron i klyftor.
  21. Servera den panerade torsken med äggsåsen på tallrik eller fat och garnera extra hackat ägg, citronklyfta och dill. Servera tärnad tomat, kokt potatis och ärtor till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.