Panerad torsk med äggsås
Panerad torskfilé är en klassiker med äggsås.
Såsen lagas som en ljus Bechamelsås och sedan vänder man i hackat kokt ägg.
Tillagning
- Tina torsken om du köpt fryst. Lägg den gärna i kylen kvällen innan att tina i kylen.
- Börja koka potatis.
- ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
- Smält smör i en såskastrull. Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackat ägg till såsen. Spara lite ägg till garnering om du önskar. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Håll såsen varm.
- PANERAD TORSK: Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
- Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
- Knäck äggen och vispa ihop i en skål.
- Lägg upp ströbröd på en tallrik.
- Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
- Vänd torskbitarna i ägget.
- Vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
- Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
- Stek torskbitarna på medelvärme i 5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
- Koka under tiden upp ärtorna i lite vatten i mikron eller en kastrull. Häll av vattnet.
- Skär citron i klyftor.
- Servera den panerade torsken med äggsåsen på tallrik eller fat och garnera extra hackat ägg, citronklyfta och dill. Servera tärnad tomat, kokt potatis och ärtor till.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis, gröna ärtor, citron och dill.
- En grönsallad och sallad med tärnade tomater passar också till.
Val av torsk
Köp gärna MSC märkt torsk. Torskrygg är finast, godast och finast.
Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal