Kolja i ugnen med dillsås och räkor

Gratinerad koljafilé i ugnen med dillsås och räkor toppad med lite Västerbottenost.

Köp MSC- eller Krav-märkt kolja.

4 portioner kolja i ugnen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 550-600 gram koljafilé, förslagsvis skuren i 6 bitar
  • 1 msk smör till formen
  • DILLSÅS: 2 schalottenlökar
  • 35 gram smör
  • 2 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl grädde
  • 2,5 dl kokbar crème fraiche
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 350 gram räkor med skal
  • 0,5 dl riven Västerbottenost eller gratängost
  • TILLBEHÖR: 4 klyftor citron
  • 1/2 påse 35 gram babyspenat
  • 1 huvud broccoli
  • 4 portioner kokt potatis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Hacka dill. Skala räkorna. Riv Västerbottenost.
  4. Fräs och stek löken på medelvärme ca 5 minuter utan att ta färg i smör i en panna med höga kanter.
  5. Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde. Låt koka på medelvärme i ca 10 minuter.
  6. Tillsätt crème fraiche, hackad dill samt citronsaft och låt puttra någon minut. Spara någon msk dill att garnera med.
  7. Skär koljafiléen i bitar - förslagsvis 4-6 bitar.
  8. Smörj en ugnsform med lite smör.
  9. Lägg i fisken och toppa med hälften av räkorna.
  10. Förbered och börja koka potatis.
  11. Häll över den varma dillsåsen över fisken i formen. Toppa med riven ost.
  12. Gratinera fisken i mitten av ugnen ca 25 minuter.
  13. Fisken ska ha en innertemperatur på ca 56 grader - kolla gärna med en stektermometer.
  14. Förbered och koka broccoli. Skär citron i klyftor. Skölj babyspenat.
  15. Ta ut koljan och toppa med resten av räkorna samt lite hackad dill.
  16. Servera fisken med valfria tillbehör som kokt potatis, kokt broccoli, lite blad babyspenat och citronklyftor.
Gratinerad kolja i dillsås med räkor i ugnsform
Gratinerad kolja i dillsås med räkor är lätt att laga i en ugnsform
Dillsåsen till koljan i en panna
Laga först en dillsås som du sedan häller över fisken i formen, toppa med lite räkor och gratinerar med lite riven ost.

Serveringsförslag

Att dricka till

Fisken kan serveras till fest och middag med ett gott vitt kylt vin till som Chardonnay, Pinot Gris eller Semillon.

Koljafilé i krämig sås med stora fina räkor och dillsås på tallrik
Koljafilé i krämig sås med stora fina räkor och dillsås med kokt broccoli, babyspenat och kokt potatis till.

E-mail
Medel: 3.8 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 654 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-02