Kolja i ugnen med dillsås och räkor
Gratinerad koljafilé i ugnen med dillsås och räkor toppad med lite Västerbottenost.
Köp MSC- eller Krav-märkt kolja.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Hacka dill. Skala räkorna. Riv Västerbottenost.
- Fräs och stek löken på medelvärme ca 5 minuter utan att ta färg i smör i en panna med höga kanter.
- Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde. Låt koka på medelvärme i ca 10 minuter.
- Tillsätt crème fraiche, hackad dill samt citronsaft och låt puttra någon minut. Spara någon msk dill att garnera med.
- Skär koljafiléen i bitar - förslagsvis 4-6 bitar.
- Smörj en ugnsform med lite smör.
- Lägg i fisken och toppa med hälften av räkorna.
- Förbered och börja koka potatis.
- Häll över den varma dillsåsen över fisken i formen. Toppa med riven ost.
- Gratinera fisken i mitten av ugnen ca 25 minuter.
- Fisken ska ha en innertemperatur på ca 56 grader - kolla gärna med en stektermometer.
- Förbered och koka broccoli. Skär citron i klyftor. Skölj babyspenat.
- Ta ut koljan och toppa med resten av räkorna samt lite hackad dill.
- Servera fisken med valfria tillbehör som kokt potatis, kokt broccoli, lite blad babyspenat och citronklyftor.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis till som delikatesspotatis eller färskpotatis.
- Jag hade även kokt broccoli samt lite blad av babyspenat till.
- Citronklyftor passar också till.
- Annat som passar är pressad potatis, potatismos, gnocchis eller tagliatelle.
Att dricka till
Fisken kan serveras till fest och middag med ett gott vitt kylt vin till som Chardonnay, Pinot Gris eller Semillon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 654 kcal