Ugnsstekt gädda med äggsås
Urbenad och filead gädda som först brynts i smör och sedan steks klart en kort stund i ugnen.
Tillagning
- Förvara den hela biten gädda täckt med vatten och en halv dl ättika 12%.
- Skär bort skinn och ryggben så du får två stora filéer.
- Vågrätt längs med varje filé går det ett band med ben. Skär ner två snitt och skär bort så många du kan men försök få kvar så mycket gädda samtidigt. Känn sedan med fingrarna efter fler ben och plocka de du hittar med en fisktång.
- Skär i sex filéer.
- Lägg gäddfiléerna i en skål och tillsätt en msk salt samt vänd runt dem. Täck med vatten och låt rimma övertäckta i kylen i 2 timmar.
- Koka ägg så att du har hårdkokta ägg till såsen sedan.
- Förbered och börja koka potatis. Förslagsvis rensa, skala och koka i 20-25 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- ÄGGSÅS: Mät upp mjölk och grädde i en såskastrull med tjock botten.
- Koka upp och rör i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Håll varm.
- Skala äggen och hacka dem.
- Skölj och hacka persilja.
- Vänd i hackat ägg och persilja i såsen. Smaka av med salt. Spara eventuellt lite av äggen och persiljan till garnering om du vill det.
- Koka ärtor några minuter, häll av och lägg upp i en skål eller fat.
- STEKT GÄDDA: Ta upp gäddan ur rimningen och torka dem torra med lite hushållspapper.
- Värm en stor stekpanna och tillsätt smöret. När smöret är ljust gyllenbrynt så lägger du i gäddfiléerna och bryner dem ca 3 minuter på första sidan.
- Vänd dem försiktigt och sätt in dem i ugnen i 3-4 minuter. Tål stekpannan ugn så sätt in hela pannan - lägg annars över fisken i en ugnsform.
- Servera gäddfiléerna varma med äggsåsen, kokt potatis och ärtorna.
- Gäddan behövs ej saltas när du steker den då den legat att rimma i salt. Men ha gärna lite salt till hands vid servering för de som vill.
Serveringsförslag
- Ugnsstekt gäddfilé är gott med en enkel äggsås, kokta ärtor och kokt potatis.
- Eller servera med pepparrotssås eller skirat smör och färsk riven pepparrot.
- Ett alternativ är att laga samma sås som nedan men byta ut kokt ägg mot 1 dl riven färsk pepparrot.
- Istället för hackad persilja kan man ta hackad dill eller blanda.
- Vidare kan man servera med en klyfta citron om man vill.
Koka ägg innan
Du behöver några kokta ägg till äggsåsen och koktider för ägg hittar du här.
Förbereda gädda
Jag utgick från en stor hel mittbit gädda på 1,5 kg som var fjällad och rensad. Jag skar ut filéer och benade ur och styckade den portionsvis i 130-140 grams bitar. Dessa rimmade och stekte jag i panna och vidare några minuter i ugnen.
Istället för en hel bit gädda kan du ta gäddfiléer och bena ur likadant.
Räkna runt 130-140 gram gäddfilé utan skinn per portion - lite går bort när du benar ur dem också.
För att gäddan ska hålla sig fram till tillagning kan du förvara den fjällad och rensad eller i portionsbitar i kylen täckt med vatten med en halv dl 12% ättika. Då håller den sig fint 1-3 dagar.
Bena ut gädda
Gädda är känt för att ha många små ben men de kan man skära bort de flesta genom ett snitt i mitten på filéen samt plocka de man hittar med en fisktång - se bilder.
Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal