Kokt Alaska pollock med äggsås

Kokt Alaska pollock med äggsås och hackad persilja, kokt potatis och morot samt vidare serveringsförslag.

Prisvärd husmanskost när den är som godast.

4 portioner Alaska pollock med äggsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400-600 gram filé av Alaska pollock eller 4 portionsbitar à ca 100-150 gram
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten att koka fisken i
  • ÄGGSÅS: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
  • 3 ägg
  • 4 msk hackad persilja, ca 20 gram persilja i ask
  • TILLBEHÖR: 800-1000 gram potatis
  • 400 gram morötter
  • 1 msk smör till morötterna

Tillagning

  1. Tina fisken i kallt vatten om den är fryst.
  2. Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
  3. ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
  4. Smält smör i en tjockbottnad såskastrull.
  5. Rör ut mjölet i smöret.
  6. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  7. Tillsätt salt och vitpeppar.
  8. Tillsätt buljongtärning och rör ut den.
  9. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  10. Skölj persilja, plocka bort stjälkar och hacka den fint.
  11. Skala äggen och hacka dem.
  12. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  13. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  14. Skala och skär morötter i stavar samt koka i 10 minuter. Häll av och lägg i en skål med en klick smör på samt lite salt och peppar över.
  15. Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt salt. Skär fisken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner fisken. Koka upp och låt sedan sjuda i 1 minut. Vänd fisken försiktigt och ta från värmen samt låt stå i 5 minuter.
  16. Späd såsen med ca 1 dl av kokvattnet från fisken.
  17. Ta upp fisken och servera den med äggsåsen, kokt potatis och morötter. Kan garneras med persilja.
Smör, salt, vitpeppar, mjölk, vetemjöl, fiskbuljong, hackad persilja samt hårdkokt ägg till såsen. Vidare filéer av Alaska Polock samt potatis och morötter som tillbehör. Man kan även ha gröna ärtor till.
Smör, salt, vitpeppar, mjölk, vetemjöl, fiskbuljong, hackad persilja samt hårdkokt ägg till såsen. Vidare filéer av Alaska Polock samt potatis och morötter som tillbehör. Man kan även ha gröna ärtor till.
Kokt potatis, morötter och ev. gröna ärtor; vit sås Bechamelsås; kokt Alaska Pollock samt hackad persilja och ägg till såsen.
Kokt potatis, morötter och ev. gröna ärtor; vit sås Bechamelsås; kokt Alaska Pollock samt hackad persilja och ägg till såsen.
Späd gärna såsen med lite av spadet från fiskkoket.
Späd gärna såsen med lite av spadet från fiskkoket.
Fisken serverade jag förutom äggsåsen med kokt potatis och kokta morötter med en klick smör på.
Fisken serverade jag förutom äggsåsen med kokt potatis och kokta morötter med en klick smör på.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för Alaska Pollock kan du använda annan torskfisk som torsk, sej eller kolja.
  • Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
  • Färsk kruspersilja kan bytas mot bladpersilja eller fryst hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 357 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28