Kokt Alaska pollock med äggsås
Kokt Alaska pollock med äggsås och hackad persilja, kokt potatis och morot samt vidare serveringsförslag.
Prisvärd husmanskost när den är som godast.
Tillagning
- Tina fisken i kallt vatten om den är fryst.
- Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
- ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
- Smält smör i en tjockbottnad såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt buljongtärning och rör ut den.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja, plocka bort stjälkar och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Skala och skär morötter i stavar samt koka i 10 minuter. Häll av och lägg i en skål med en klick smör på samt lite salt och peppar över.
- Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt salt. Skär fisken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner fisken. Koka upp och låt sedan sjuda i 1 minut. Vänd fisken försiktigt och ta från värmen samt låt stå i 5 minuter.
- Späd såsen med ca 1 dl av kokvattnet från fisken.
- Ta upp fisken och servera den med äggsåsen, kokt potatis och morötter. Kan garneras med persilja.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis och kokt morot.
- Vidare passar kokta grönsaker som gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
- Det blir också gott med pressad potatis.
- Kokt quinoa eller råris är gott istället för potatis.
Varianter
Uppskattat näringsvärde per portion: 357 kcal