Kokt Alaska pollock med äggsås
Introduktion och förberedelse
Kokt Alaska pollock med äggsås och hackad persilja, kokt potatis och morot samt vidare serveringsförslag.
Prisvärd husmanskost när den är som godast.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis och kokt morot.
- Vidare passar kokta grönsaker som gröna ärtor, kokt broccoli, blomkål eller valfria andra grönsaker.
- Det blir också gott med pressad potatis.
- Kokt quinoa eller råris är gott istället för potatis.
Varianter
Tillagning
- Tina fisken i kallt vatten om den är fryst.
- Börja skala och koka potatis om du vill ha det till.
- ÄGGSÅS: Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter.
- Smält smör i en tjockbottnad såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt buljongtärning och rör ut den.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja, plocka bort stjälkar och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Skala och skär morötter i stavar samt koka i 10 minuter. Häll av och lägg i en skål med en klick smör på samt lite salt och peppar över.
- Koka upp 5 dl vatten i en traktörpanna eller vid kastrull. Tillsätt salt. Skär fisken i fyra portionsbitar om de ej är portionerade redan. Lägg ner fisken. Koka upp och låt sedan sjuda i 1 minut. Vänd fisken försiktigt och ta från värmen samt låt stå i 5 minuter.
- Späd såsen med ca 1 dl av kokvattnet från fisken.
- Ta upp fisken och servera den med äggsåsen, kokt potatis och morötter. Kan garneras med persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 357 kcal