Bullar med vaniljkräm

Vaniljbullar eller vaniljsnäckor toppade med vaniljkräm. Bakas som kanelbullar eller snäckor - vetebullar - fast utan kanel med bara socker och smör som första fyllning sedan toppas de med en klick vaniljkräm.

Kolla in min film på Youtube hur man bakar vaniljbullarna.

Du kan göra vaniljkräm av pulver som nedan eller helst göra egen vaniljkräm som blir mycket godare. Det är inte så knepigt att göra vaniljkrämen - koka upp mjölk med vanilj; vispa i mjölken i äggulor blandade med maizena och socker och sedan röra under vattenbad så det tjocknar.

Här rullade och skurna som snäckor men de kan också bakas som snurror. Då kavlar du ut degen, brer på smör och strör över lite socker. Vik degen dubel och kalva ut lite till. Skär i strimlor ca 1-2 cm breda. Snurra strimlorna till nystan och lägg i bullformar. Gör ett litet hål eller grop i dem och fyll med lite vaniljkräm. Vidare kan degen bakas som fläta eller kräns.

Det blir två plåtar bullar med 20 på varje. Du kan också halvera degen till en plåt.

Om du vill kan du garnera bullarna också med pärlsocker, färgat pärlsocker (tillsätt någon droppe ex. röd karamellfärg för rosa pärlsocker), flagad mandel eller hackade nötter som mandel eller hasselnötter.

40 bullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 1 tim 42 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard 3%
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 tsk mald kardemumma (valfritt)
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pärlsocker och/eller flagad mandel eller hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor degskål.
  2. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  3. Tillsätt socker eller sirap och salt. Tillsätt stött eller mald kardemumma om du vill ha det i.
  4. Mät upp mjölet och men spar en dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. Lägg fram smör så det blir rumsvarmt.
  6. Gör vaniljkräm - gärna hemgjord eller enligt paket.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den.
  8. Dela degen i 4 delar. Kavla ut en del i taget till en avlång rektangel ca 35 x 25 cm.
  9. Bred ut 1/4 av smöret samt strö ett tunt lager socker på degen. Rulla ihop till en rulle.
  10. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen till 40 bullar.
  11. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  12. Låt snäckorna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  13. Värm ugnen till 225°C vanlig ugn.
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker och nötter.
  15. Grädda bullarna mitt i ugnen, 10-12 minuter. De ska få fin färg men akta så de inte bränns.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.