Fyllda saffransbullar med vaniljkräm

Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp. Sök recept på vaniljkräm här på receptfavoriter.se.
Passar till advent, lucia och jul.

18 fyllda saffransbullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 gram saffran
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • 3 dl färdig vaniljkräm
  • 50 gram smält smör
  • 0,5 dl strösocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, socker och saffran. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Förbered vaniljkräm.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
  7. Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
  8. Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
  9. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  10. Låt saffransbullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Grädda saffransbullarna i 10 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och pensla saffransbullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
  14. Låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer