Fyllda saffransbullar med vaniljkräm
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämiga gula och goda bullar toppade med strösocker som passar till advent, lucia och jul.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, socker och saffran. Värm till fingervarmt 38 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
- Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
- Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Förbered vaniljkräm.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
- Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
- Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
- Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
- Låt saffransbullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda saffransbullarna i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och pensla saffransbullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
- Låt svalna på galler.
Hemgjord eller köpt vaniljkräm
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp.
Variant utan saffran
Du kan även baka utan saffran för vanliga släta vetebullar men fylla med samma fyllning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal