Fyllda saffransbullar med vaniljkräm

Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämiga gula och goda bullar toppade med strösocker som passar till advent, lucia och jul. Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp.

18 fyllda saffransbullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 gram saffran
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • 3 dl färdig vaniljkräm
  • 50 gram smält smör
  • 0,5 dl strösocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, socker och saffran. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Förbered vaniljkräm.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
  7. Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
  8. Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
  9. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  10. Låt saffransbullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Grädda saffransbullarna i 10 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och pensla saffransbullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
  14. Låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.5 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept