Fyllda saffransbullar med vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämiga gula och goda bullar toppade med strösocker som passar till advent, lucia och jul. Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp.

18 fyllda saffransbullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 gram saffran
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • 3 dl färdig vaniljkräm
  • 50 gram smält smör
  • 0,5 dl strösocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, socker och saffran. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Förbered vaniljkräm.
  6. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
  7. Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
  8. Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
  9. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  10. Låt saffransbullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Grädda saffransbullarna i 10 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och pensla saffransbullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
  14. Låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.4 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.