Saffranslängder

Saffranslängder - gula och fina flätade längder med vetebröd smaksatta med saffran i degen toppade med russin, mandel och smör.

Man kan också fylla saffranslängderna med 200 gram mandelmassa (blanda till en bredbar röra med smöret) istället för hackad mandel.

Receptet kan halveras till två saffranslängder.

4 saffranslängder

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för söta degar
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl, 850 gram
  • Fyllning och garnering: 100 gram rumsvarmt smör
  • 4 msk socker
  • 2 dl russin
  • 2 dl hackad oskalad eller skållad mandel
  • 2 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 4 delar.
  10. Kavla ut en del i taget till en rektangel ca 25x35 cm.
  11. Bred ut en fjärdedel av smöret och russinen på degen. Strö 1 msk socker över samt nästan all mandel (spara lite till garnering).
  12. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över resterande mandel. Det går också bra med pärlsocker om du ex. använt mandelmassa till fyllningen.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  16. Ta ut saffranslängderna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer