Saffranslängder

Introduktion och förberedelse för tillagning

Saffranslängder - gula och fina flätade längder med vetebröd smaksatta med saffran i degen toppade med russin, mandel och smör.

Man kan också fylla saffranslängderna med 200 gram mandelmassa (blanda till en bredbar röra med smöret) istället för hackad mandel.

Receptet kan halveras till två saffranslängder.

4 saffranslängder

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för söta degar
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl, 850 gram
  • Fyllning och garnering: 100 gram rumsvarmt smör
  • 4 msk socker
  • 2 dl russin
  • 2 dl hackad oskalad eller skållad mandel
  • 2 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 4 delar.
  10. Kavla ut en del i taget till en rektangel ca 25x35 cm.
  11. Bred ut en fjärdedel av smöret och russinen på degen. Strö 1 msk socker över samt nästan all mandel (spara lite till garnering).
  12. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över resterande mandel. Det går också bra med pärlsocker om du ex. använt mandelmassa till fyllningen.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  16. Ta ut saffranslängderna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.