Saffranslängder

Saffranslängder, saffransflätor eller saffranssnoddar - gula och fina flätade längder med vetebröd smaksatta med saffran i degen toppade med russin och pärlsocker.

4 saffranslängder

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst för söta degar
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 gram saffran
  • 1 dl socker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl, 850 gram
  • GARNERING: 2 dl russin
  • 2 ägg att pensla med
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 dl hackad oskalad, skållad mandel eller mandelspån (valfritt)

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör klickvis. Tillsätt socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 4 delar.
  10. FLÄTADE LÄNGDER: Dela varje degbit i ytterligare 3 bitar. Rulla ut varje bit till tre lika långa längder på ca 30 cm. Fläta dem löst om varandra.
  11. SNODDAR: Dela varje degbit i ytterligare två delar. Rulla ut varje bit till en 30 cm lång längd. Sno längderna löst om varandra.
  12. Fördela och tryck försiktigt ned russin lite här och där.
  13. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 25 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  15. Pensla försiktigt längderna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och/eller flagad eller hackad mandel.
  16. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  17. Ta ut saffranslängderna och låt svalna på galler under bakduk. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.

Varianter

  • Du kan baka ut vetedegen till flätade längder eller snodda längder.
  • Kan garneras med mandelspån eller skållad hackad mandel.
  • Vill du fyllning mellan flätorna kan du blanda 100 gram mjukt smör med 4 msk socker till en bredbar röra och brer ut på och mellan degen lite här och där medan du flätar degen.
  • Vill du ha fyllning med mandelmassa så river du 100 gram mandelmassa och blandar med smöret samt någon msk mjölk till en bredbar röra och brer ut på och mellan degen lite här och där medan du flätar degen.
  • Du kan byta ut degen mot Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i.

Veteflätor med saffran i degen toppade med pärlsocker och russin.
Veteflätor med saffran i degen toppade med pärlsocker och russin.

E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18